ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняСистема українського водопостачання модернізується

Система українського водопостачання модернізується

Міністерство має чітку концепцію, затверджену Кабміном, узгоджену з регіонами – в країні необхідно вибудувати раціональну систему подачі води і водовідведення.

Уряд визначив основні принципи модернізації систем водопостачання Україні.

Про це «У.К.» повідомили в прес-службі Мінрегіону.

«Міністерство має чітку концепцію, затверджену Кабміном, узгоджену з регіонами – в країні необхідно вибудувати раціональну систему подачі води і водовідведення», - зазначив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк.

За його словами, сьогодні нові технології дозволяють очистити воду до нормативних вимог з джерел, які раніше не вважалися питними. При цьому в деяких містах можна відмовитися від необхідності транспортувати воду на великі відстані, відповідно значно зменшити її собівартість. «Краще на місці встановити новітнє обладнання з очищення та дати людям нормальну воду. Це найважливіший елемент концепції, яку ми реалізуємо» - зазначив глава Мінрегіону.

Міністр також закликає українців докласти максимальних зусиль для економії водних ресурсів і утриматися від забруднення питної води. «Сьогодні, наприклад, для миття посуду і очищення пральних машин ми використовуємо хімічні препарати. Але ми не враховуємо, що очисні споруди побудовані 50 років тому, коли очищати хімікати ще не вміли», - додав він.

Анатолій Близнюк зазначив, що державна програма «Питна вода» в повному обсязі фінансується лише останні два роки. Більше того, Урядом розглядається питання запровадження з наступного року окремої бюджетної програми з будівництва та модернізації магістральних водоводів.

«Якщо ми хочемо мати воду, яка за якістю відповідала б європейським стандартам, необхідно застосовувати належні технології. Приміром, воду, яку ми беремо з Дніпра, необхідно очищати таким чином, щоб назад в річку вона потрапляла, будучи чистіше, ніж коли її брали для очищення», - пояснив Міністр. Посадовець додав, що в планах Міністерства закласти на реалізацію програми «Питна вода» в бюджет наступного року 8 млрд грн.

 
Коментарі (0)