ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024Ситуація на Калуській ТЕЦ критична

Ситуація на Калуській ТЕЦ критична

Йдеться «щодо кризової ситуації у торговій зоні «Острів Бурштинської ТЕС», яка створює передумови для дестабілізації роботи всієї енергосистеми України»
Громадська спілка «Перша енергетична асоціація України» направила звернення до Міністра енергетики України Генріха Галущенка та голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Валерія Тарасюка.
 
Йдеться «щодо кризової ситуації у торговій зоні «Острів Бурштинської ТЕС», яка створює передумови для дестабілізації роботи всієї енергосистеми України». Основа тема — ситуація, що склалася на ДП «Калуська ТЕЦ-НОВА».
 
31 серпня через відсутність вугілля на складах вимушено зупинилася «Калуська ТЕЦ-НОВА». Станом на ранок 2 вересня 2021 року на складі цієї ТЕЦ у наявності було всього 1,9 тис. тонн вугілля. Відставання від оновленого помісячного графіка накопичення вугілля для теплоелектростанцій і теплоелектроцентралей, затвердженого Міненерго, становить 23,6 тис. тонн. 
 
Головною причиною негараздів асоціація називає збитковість роботи у торговій зоні «Острів Бурштинської ТЕС», яка пов’язана з низьким рівнем цін у цій зоні:
 
«Цьому значною мірою сприяють регуляторні рішення НКРЕКП, яка протягом 2021 року двічі підвищувала граничні цінові обмеження (так звані прайс-кепи) у торговій зоні «ОЕС України», але при цьому залишила незмінними з початку впровадження нової моделі ринку електричної енергії максимальні граничні ціни у торговій зоні «Острів Бурштинської ТЕС»: 959,12 грн/МВт-год у години мінімального навантаження (з 23.00 до 7.00) та 2048,23 грн/МВт-год у години максимального навантаження (з 7.00 до 23.00)».
 
Продовження практики цінових обмежень в умовах збитковості виробництва електроенергії, подальше зволікання з прийняттям заходів «з великою вірогідністю призведуть до віялових відключень електроенергії в «Острові».
 
Енергетики просить голову НКРЕКП і міністра енергетики невідкладно вжити заходи для врегулювання проблеми. А саме:
  • відмінити або суттєво підвищити максимальні граничні ціни на електроенергію у торговій зоні «Острів Бурштинської ТЕС»;
  • вирішити погашення заборгованості на балансуючому ринку;
  • прискорити впровадження допоміжної послуги «Плата за резервну потужність», застосування якої призупинить вимивання обігових коштів у генкомпаній ТЕС і ТЕЦ та сприятиме стабілізації цінової ситуації на ринку електричної енергії без застосування цінових обмежень. 
 
Коментарі (0)