ГоловнаНовини ЖКГБлагоустрійСкандальні київські каштани знову засохли

Скандальні київські каштани знову засохли

На Хрещатику знову засохли каштани, які у 2013 році обійшовся киянам більше, ніж у мільйон гривень

У центрі Києва на Хрещатику засохли або доживають останні дні молоді італійські каштани, посаджені в 2013 році. Про це повідомив столичний еколог Олександр Соколенко. При цьому фахівець не забув згадати, що це не справжні червоні «Бріоті», стійкі до паразитів типу мінуючої молі, а підробка, звичайні білі каштани, які десятками всихали у центрі столиці.

"Скандальні "каштани Бріоті" на Хрещатику всохли. За вікном серпень, а "каштани-підробки" на Хрещатику вже стоять голі. На сьогодні близько 70% саджанців каштана кінського, які в 2013 р. "в урочистій обстановці були посаджені на Хрещатику за участю керівників міста, висохли або доживають останні дні", — написав пан Соколенко на своїй сторінці у Фейсбуці.

Також він зазначив, що інші саджанці виглядають трохи краще, але також перебувають у незадовільному стані.

Нагадаємо, квітні 2013 року на київському Хрещатику висадили 70 молодих червоних каштанів «Бриотти». Однак через деякий час, коли почали цвісти каштани, виявилося, що висаджені саджанці — це звичайний білий (кінський) каштан. Висадкою каштанів на головній вулиці Києва в квітні займалися голова КМДА Олександр Попов та секретар Київради Галина Герега.

Директор фірми-перевізника каштанів ПП «Эдмарлис» Едуард Мартиненко стверджує, що в момент покупки визначити, які рослини завантажувалися, було неможливо, так як на деревах не було цвітіння і листя. «Можна було визначити тільки лабораторним шляхом. Візуально вони нічим не відрізнялися», — сказав він.

Згідно з документами, з 289 саджанців, які планували висадити на Хрещатику, 200 дерев були закуплені за державні кошти на загальну суму майже 1 млн гривень. Варто відзначити, що каштани сорту «Бриотти» коштують на третину дорожче, ніж звичайні білі каштани: один саджанець «Бриотти» — 430 євро, в той час як один саджанець білого каштана оцінюється в 300 євро.

24 травня прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом розтрати та привласнення бюджетних коштів комунальним підприємством по утриманню зелених насаджень Шевченківського району при закупівлі каштанів, висаджених на Хрещатику.

Влітку 2012 року на вулиці Хрещатик були спиляні десятки дерев. Блогери тоді повідомили, що всього були вирубали 16 каштанів — 14 старих і 2 молодих. Найвірогідніша причина всихання, на думку експертів – атаки мінуючої молі і надмірне застосування реагентів проти обмерзання доріг, що призвело до насичення ґрунту сіллю і загибелі дерев.

Якщо Вам необхідний спеціаліст, котрий зможе вирішити питання, що стосується сімейних, житлових, банківських, господарських, а також кримінальних спорів, то проаналізуйте ресурс адвокати львів ціни. 98% виграних справ у суді!

 
Коментарі (0)