ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГСкасування спецзобов’язань загрожує масштабним подорожчанням газу для населення

Скасування спецзобов’язань загрожує масштабним подорожчанням газу для населення

Уряд змінив положення про спеціальні зобов'язання для Нафтогазу, яке обмежує ціну продажу газу населенню

Уряд змінив положення про спеціальні зобов'язання для Нафтогазу, яке обмежує ціну продажу газу населенню.

Згідно з постановою №17 від 24 січня 2020 року, Нафтогаз буде продавати газ побутовим споживачам по середньоарифметичної ціни газу на нідерландському хабі TTF.

У документі йдеться:

"З 1 січня цього року НАК Нафтогаз України здійснює продаж / постачання природного газу відповідно до пунктів 7, 8 і 11 Положення за цінами, що встановлюються продавцем (постачальником) і покупцем (споживачем), але не вище рівня, який, зокрема, враховує середньоарифметичне значення фактичних цін (End of Day) природного газу на наступну добу поставки газу (Day-Ahead and Weekend) на нідерландському газовому хабі (ТТF) за період 1-22 числа місяця поставки газу згідно з інформацією біржі Powernext / EEX, різницю (спред) між ціною на хабі TTF і кордоні України, також тариф на послуги транспортування газу для точки входу в Україні на міждержавному сполученні з Польщею / Словаччиною / Угорщиною.

При формуванні ціни за ПСО (на умовах положення про накладення спеціальних зобов'язань) також додається націнка Нафтогазу в розмірі 1,917% від цієї ціни ".

Насправді, кажуть експерти, уряд не обмежив ціну на газ для населення, а навпаки зняло його, як того вимагав Міжнародний валютний фонд (МВФ). Тепер ціна газу для населення повністю відповідає "ринкової в Нідерландах".

"Що буде з платіжками, поки сказати важко, адже ми не знаємо яка буде ціна на біржі. Адже страхова ціна на газ скасована, і ми щомісяця будемо узгоджувати нові ціни для споживачів", - розповів UBR.ua глава комітету РКІ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської ради при КМДА Олег Попенко.

Ще минула влада пообіцяли МВФ, що в 2020 році ціна газу для населення в Україні буде повністю відповідати цінам на світових біржах. І це незважаючи на достатність власного газу і можливість продавати його людям дешевше, ніж на світових біржах, кажуть експерти.

"При Порошенко і Гройсманом це зобов'язання вписали в Меморандум з МВФ" Про економічну та фінансову політику "від 05.12.2018 року, пункт 8 розділу З" Політика в енергетичному секторі ": починаючи з 1 січня 2020 НАК" Нафтогаз "продаватиме газ для побутових споживачів і компаній-виробників теплової енергії за переважаючими ринковими цінами, а поставки за спеціальними обов'язками (ПСО) буде скасовано до 1 травня 2020 року. Команда Зеленського, прийшовши до влади, обіцяла переглянути ці вимоги в сторону пом'якшення, але нічого не зробила, і обязательст а залишилися колишніми ", - зазначив нам провідний аналітик ГО" Громадський аудит "Тарас Галайда.

На сьогоднішній день, уряд виконав першу частину цих зобов'язань, а саме перевели населення на ціни нідерландського газового хаба (ТТF), знявши всі обмеження за ціною.

"Поки ця формула буде працювати до 1 травня, а ось після нас чекає повноцінний ринок газу. Весь цей період нас може очікувати нестабільність на ринку газу, оскільки ми не готові до того щоб встановити компенсаційні механізми для ціноутворення в газовій сфері, а відміна страхової ціни в цій ситуації, не найкраща пропозиція ", - говорить Олег Попенко.

Влада більше не будуть впливати на ціну газу в Україну. Це буде виконанням другої частини зобов'язань перед МВФ.

"Уряд Гончарука вчинила ці антисоціальні заходи в дуже сприятливих умовах, ніхто з громадян сьогодні цього не відчув і нічого не підозрює, тому що ціна газу на світових ринках знаходиться на умовному дні", - говорить Галайда.

 

 
Коментарі (0)