ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняСланцева революція набирає обертів

Сланцева революція набирає обертів

Україна домовився з американською компанією про розробку і видобуток газу зі сланцевих порід на Олеській газовій площі. Зокрема, уряд має амбітні плани на подальшу співпрацю із партнерами.

Кабінет міністрів схвалив проект Угоди про розподіл продукції (УРП) з американською компанією Chevron, яка має намір інвестувати в цілому понад 10 млрд дол. США в розробку і видобуток газу зі сланцевих порід на Олеській газовій площі (розташована на території Львівської та Івано-Франківської областей). Про це пише «Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ».

Як заявив Прем'єр-міністр Микола Азаров, у разі успішної співпраці з американським інвестором Україна може повторити успішний досвід США, де завдяки власному видобутку сланцевого газу домоглися зниження ціни на блакитне паливо на внутрішньому ринку з 460 дол. США за 1 тис. куб. м у 2007 році до 110-120 дол. США за 1 тис. куб. м на сьогодні.

Нагадаємо, британсько-нідерландський концерн Shell вже розпочав розробку Юзівської газової площі, яка розташована на території Донецької та Харківської областей (прогнозні ресурси — 4,05 трлн. куб. м газу, в тому числі сланцевого та з щільних пісковиків. І інвестиції на етапі вивчення — 1,6 млрд грн. і 30 млрд грн. — під час промислової розробки).

Також у поточному місяці італійська компанія Eni домовилася з Кабміном про видобуток газу на мілководних ділянках українського шельфу в Чорному морі. Крім того, влітку наступного року Eni розраховує розпочати розвідку покладів сланцевого газу на території Волинської області.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше , уряд готує конкурси з визначення інвесторів видобутку вуглеводнів ще на двох ділянках в Україні.

«Це опрацьовується не в нашому Міністерстві, а за розпорядженням Міністерства екології та природних ресурсів. Два конкурси зараз опрацьовуються - на мілководному шельфі (Чорного моря) і на суходолі (площа Слобожанська)», - розказав Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.

 
Коментарі (0)