ГоловнаКоментаріГазопостачанняСланцевий газ: панацея чи ризик?

Сланцевий газ: панацея чи ризик?

Сланцевий газ може стати панацеєю для України у питанні зміцнення енергонезалежності. Однак, на думку експертів, також є і ризики, які не можна приховувати від населення.

Сланцевий газ може допомогти Україні позбутися енергетичної залежності від Росії, однак шлях до енергонезалежності не можна прокладати, перетворюючи Україну на пустелю. На цьому наголосив Міністр екології та природних ресурсів Андрій Мохник під час зустрічі з представниками екологічних громадських організацій та ЗМІ.

«Сланцевий газ може допомогти Україні позбутися енергетичного зашморгу Росії, але треба розуміти, що шлях до енергонезалежності не можна торувати, перетворюючи Україну на пустелю. Тому в угодах з інвесторами про розподіл продукції необхідно гарантувати, перш за все, екологічну безпеку, а також участь громад у розподілі прибутків» - наголосив він.

При цьому пан Міністр зауважив, що при видобутку сланцевого газу методом гідророзриву пласта існує небезпека забруднення грунту і підземних вод небезпечними речовинами.

За його словами, питання інформування населення про загрози, які несе видобуток сланцевого газу шляхом гідророзриву пласта, піднімалися на зустрічах з компаніями-здобувачами.

Читайте також: Сланцевий газ: виклик сучасності

«Питання інформування населення щодо загрози видобутку сланцевого газу піднімалися на всіх зустрічах з представниками Shell і CHEVRON», - зазначив пан Мохник, додавши, що тим не менше населення не завжди поінформоване про можливі небезпеки.

Окрім цього, експерт не підтвердив інформацію, що в період з 1 квітня 2014 року біля села Веселе, Первомайського району Харківської області методом гідророзриву пласта були отримані перші кубометри сланцевого газу.

Нагадаємо, Royal Dutch Shell - найбільша нафтова компанія Європи, яка отримала ліцензію на розвідку сланцевого газу на території 8 тисяч квадратних кілометрів в Донецькій і Харківській областях. Перший газ компанія виявила на Павловсько-Свєтловському родовищі в Харківській області у жовтні 2013 року.

Chevron  - велика енергетична компанія США, котра торік підписала угоду з Україною про видобуток сланцевого газу на території Олеського родовища. Відповідно до угоди, компанія інвестує 350 млн дол. у розвідку сланцевого газу на території Львівської та Івано-Франківської областей.

 
Коментарі (0)