ГоловнаПублікаціїГазопостачанняСланцевий газ: виклик сучасності

Сланцевий газ: виклик сучасності

15 травня у Комітеті Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки відбулися слухання на тему «Видобуток сланцевого газу в Україні: перспективи та виклики».

У комітетських слуханнях взяли участь народні депутати України, представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Державної служби геології та надр, ПАТ «Укргазвидобування», Донецької, Харківської та Івано-Франківської обласних державних адміністрацій, академічних інститутів, громадських організацій, в т.ч. екологічної спрямованості, а також представники іноземних компаній та представництв: ТОВ «Шелл Юкрейн Експлорейшн енд Продакшн І», «Шеврон Україна», Американської торгової палати, «ЕксонМобіл Експлорейшн Енд Продакшн Юкрейн Бі.Ві», посольств Великобританії, Нідерландів, США.

Виступаючі відзначали, що Україна має значні запаси сланцевого газу, поклади якого за геолого-економічними оцінками підрозділів Національної академії наук та Мінприроди України є перспективними для промислового освоєння. Фахівцями галузі із залученням провідних фахівців з профільних академічних та галузевих інститутів проведені широкомасштабні тематичні та лабораторно-аналітичні дослідження з вивчення перспектив газоносності сланцевих відкладень осадкових басейнів України.

Однак переклад прогнозних ресурсів у категорію доведених запасів вимагає значного фінансування пошуково-розвідувальних робіт і тривалого часу.

У цьому зв'язку становить інтерес оцінка даної проблеми експертами ExxonMobilCorporation, найбільшої приватної нафтової компанії в світі. 16 лютого 2011 ExxonMobilCorporation США і «Нафтогаз» України підписали в Х'юстоні меморандум про співпрацю у сфері розвідки запасів нетрадиційних вуглеводнів, включаючи сланцевий газ, в Україні.

Як відзначають фахівці ExxonMobilCorporation, робити точні оцінки рентабельності проектів з видобутку нетрадиційного газу на Юзівському та Олеському родовищах України передчасно. Разом з тим, спираючись на досвід роботи в Польщі, а також на аналіз умов, під які українська влада допускають Shell і Shevron до освоєння зазначених ресурсів, експерти прогнозують, що Україна в найближчі 10-15 років навряд чи зможе домогтися отримання помітних обсягів дешевого газу.

Читайте також: Сланцевий газ: нове джерело енергії знайдено?

Оцінки запасів витягуваного сланцевого газу в Україні істотно різняться: від 1,3 трлн. куб. м, згідно з розрахунками американської компанії AdvancedResourcesInternational (ARI), до 7 трлн. куб. м, що фігурують у виступах урядовців. Підкреслюється, що всі нинішні прогнози носять теоретичний і імовірнісний характер, оскільки відсутні необхідні обсяги геологічних даних. Разом з тим, беручи до уваги результати геологорозвідки в Польщі, в ExxonMobilCorporation очікують, що кінцеві дані по вилученими запасами українського сланцевого газу не перевищать оцінок ARI.

Фахівці ExxonMobilCorporation, враховуючи очікувану високу глибину залягання сланцевих порід (близько 5000 м), недостатню забезпеченість передбачуваних районів видобутку водою, необхідною для здійснення гідророзриву пластів, високу щільність населення і інтенсивну господарську діяльність у зазначених районах, прогнозують, що собівартість українського сланцевого газу, у разі його промислового видобутку, складе не менше 350 дол США за тис. куб. м. З урахуванням ціни россійскогогаза для України (у 1 кварталі склала 406 дол за тис. куб. м), а також нестабільну внутрішньополітичну ситуацію і суперечливого ставлення суспільства до освоєння сланцевих родовищ, проекти з розробки Олеської та Юзівської родовищ представляються фахівцям ExxonMobilCorporation низькорентабельними і ризиковими.

У цілому, за очікуваннями ExxonMobilCorporation, якщо збіг обставин і дозволить організувати видобуток нетрадиційного газу на зазначених ділянках, то через 10-15 років її рівень не перевищить 10 млрд. куб. м. на рік (менше 20 відсотків від нинішнього рівня споживання). Одночасно очікується, що в кінцевому підсумку Shevron доб'ється закріплення умов, схожих з тими, за якими діє Shell. Зокрема, значний час (не менше 10 років), після налагодження гіпотетичної промислової видобутку 65 відсотків витягуваного сировини буде відходити іноземним інвесторам на покриття стартових витрат. Аналізуючи формулу, за якими планується ділити залишок, фахівці ExxonMobilCorporation приходять до висновку, що українська держава в 2023-2028 рр.. розпоряджатиметься приблизно 11 відсотками від загального обсягу видобутого газу, тобто не більше ніж 1,1 млрд. куб. м на рік. За прогнозом ExxonMobilCorporation, якщо в Україні і будуть видобувати сланцевий газ, то його основна частка у зазначений період буде реалізовуватися за ринковими - «навкологазпромівський» - цінами.

Оцінки ExxonMobilCorporation відрізняються від оцінок консалтингової компанія InternationalResourcesGroup, підготовлених на замовлення Агентства міжнародного розвитку США (USAID). Експерти InternationalResourcesGroup вважають, що обсяги виробництва на п'ятий рік видобутку сланцевого газу складуть 22 млрд. куб. м. газу на рік, а на двадцятий - 97 млрд. куб. м. на рік. Сукупні виробничі витрати складуть відповідно 5,5 млрд. дол і 34 млрд. дол За оцінками InternationalResourcesGroup, вартість 1 тис. куб. м сланцевого газу на початковому етапі складе понад 300 дол, включаючи витрати на видобуток, обробку сировини та її транспортування. Надалі ціна на сланцевий газ може знизитися.

Читайте також: Сланцевий газ для України не панацея

Українських депутатів повинна насторожити така велика різниця в оцінках можливих обсягів видобутку сланцевого газу, зроблених експертами ExxonMobilCorporation і InternationalResourcesGroup. Висновок можна зробити однозначний - питання недостатньо вивчений. Можливо, слід звернутися до результатів згаданого вище співробітництва ExxonMobilCorporation і «Нафтогазу» у сфері розвідки запасів сланцевого газу. Не виключено, що оцінки InternationalResourcesGroup носять замовний характер, оскільки державне агентство US AID з політичних та економічних міркувань зацікавлене в просуванні проектів видобутку сланцевого газу. Не випадково їх активно лобіює посол США в Україні Джон Теффт.

Не викликає особливих сумнівів ціна на газ - понад 300 дол США за тис. куб. м., принаймні на початковому етапі. Слід зазначити, що в лютому поточного року Україна імпортувала газ з Німеччини (реверсні поставки) за ціною 390 дол за тис. куб. м. Таким чином, у разі падіння цін на природний газ, видобуток сланцевого газу може стати нерентабельною, особливо з урахуванням екологічного збитку, вартість відшкодування якого поки важко оцінити.

Найбільші побоювання викликає схема компенсації компаніями Shell і Chevron своїх виробничих витрат. По-перше, немає гарантій того, що застосовувані в США технології підійдуть для подібних робіт в Україні за геологічними умовами, що призведе до зростання витрат. По-друге, щоб «відбити» свої витрати, ці компанії понад 10 років отримуватимуть дві третини видобутого сланцевого газу.

Враховуючи наведені вище фактичні дані, Верховній Раді слід ретельно зважити всі аргументи «за» і «проти» розробки родовищ сланцевого газу в Україні. 

 
Коментарі (0)