ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняСловаччина вдовольнить газом половину українських потреб

Словаччина вдовольнить газом половину українських потреб

Україна переконана, що реверс газу з території Словаччини може покрити половину щорічних потреб держави у «блакитному» паливі. Однак Словаччина не хоче ризикувати «російською дружбою».

Реверсне постачання газу зі Словаччини може покрити близько половини потреб України в цьому енергетичному ресурсі. Про це свідчать документи компанії «Нафтогаз України», текст яких вдалося проаналізувати «Радіо Свободі».

Зокрема, за даними НАКу, реверс «блакитного» палива з території Словаччини може гарантувати отримання 30 млрд куб. м газу за річної потреби країни в 50 млрд куб. м.

«На тлі високої напруженості у відносинах двох країн Росія вирішила різко підвищити ціну експортованого в Україну газу. Словаччина дала зрозуміти, що протягом найближчих місяців готова здійснити необхідні технічні дії, щоб надати близько 8 млрд куб. м на рік. Україна вважає, що Словаччина може постачати набагато більше газу» - констатується у повідомленні.

Окрім того, зауважується, що існують побоювання, що у разі реверсних поставок російський «Газпром», частка якого в енергетичному балансі Євросоюзу складає близько третини, може звинуватити Словаччину в порушенні умов контракту.

Нагадаємо, Міністри енергетики України та Словаччини 24 квітня в Братиславі провели з комісаром Євросоюзу з енергетики Ґюнтером Еттінґером переговори з цього питання. Продовження обговорення очікується сьогодні в Києві.

Примітно, що Президент РФ Володимир Путін заперечує політичне підгрунтя у «газових» стосунках з Україною.

 
Коментарі (0)