ГоловнаКоментаріЖитлоСписання іпотечних боргів українців залежить від банків

Списання іпотечних боргів українців залежить від банків

Мінфін сподівається вмовити банки на списання боргів громадян по житлових кредитах у валюті. У відомстві таким чином намагаються досягнути соціальної справедливості. Однак, для банків це означає певні операційні втрати

Уряд зацікавлений у списання боргів громадян по житлових кредитах в іноземній валюті. Таким чином, посадовці намагатимуться досягнути соціальної справедливості. Про це заявив заступник Міністра фінансів з питань євроінтеграції Артем Шевельов, передає «Голос Столиці».

За словами замміністра, відповідний документ, який пропонує «пробачити» валютні борги українців по іпотеці вже затверджений Кабінетом Міністрів та поданий на розгляд до Верховної Ради.

«Ми зацікавлені, щоб цей законопроект задовольнив позичальників, які опинилися в таких скрутних умовах через девальвацію гривні. Що стосується банків, то нам важливо досягти порозуміння з ними, тому що цей закон матиме обов’язкову силу. І ми раді, що той законопроект, який був ухвалений Кабміном, який подається зараз до ВР України, буде підтриманий банківською спільнотою», - сказав він.

Втім, за словами чиновника, банки звичайно понесуть деякі операційні втрати в разі прийняття законопроекту. Проте, вже 19 банків в Україні погодились на реструктуризацію боргів громадян по житлових кредитах.

«Безумовно, в банках будуть певні операційні витрати, оскільки законопроект передбачає списання щонайменше 25%, в окремих випадках до 100% від суми кредиту. Але це елемент тієї самої соціальної справедливості, який ми дуже хотіли підтримати. Тому в нас є лист з підписом 19 провідних банків України на підтримку цього законопроекту. Є родини, які потрапили в складене становище через девальвацію гривні, і для яких житло, під яке було взята іпотека, було єдиним. Тож нам треба було уникнути катастрофічних наслідків виселення боржників», - наголосив пан Шевельов.

Читайте також: Житлове будівництво «беруть під охорону»

Заступник Міністра також наголосив, що під списання боргів по іпотеці в Україні підпадають 37 тисяч сімей. Між іншим, не має значення той факт, чи кредит оформлювала родина, чи лише одна особа.

«Коли ми використовували родину, це мається на увазі домогосподар», - додав він.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Міністерство фінансів розробило законопроект, яким пропонує реструктуризувати борги громадян по іпотеці, які виникли внаслідок девальвації гривні, в розмірі 20 млрд грн. за новими правилами. Про це заявила Міністр фінансів Наталія Яресько представляючи пакет законопроектів в ході засідання Кабінету Міністрів.

«Ми переконані, що валютні кредити потрібно реструктуризувати малозабезпеченим громадянам, а не спекулянтам, а тим українцям, які брали на придбання власного житла і які через неможливості оплатити кредиту, можуть залишитися без єдиного приміщення», - сказала чиновниця.

 
Коментарі (0)