ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаСпоживання енергії з ВДЕ зросла втричі за 10 років

Споживання енергії з ВДЕ зросла втричі за 10 років

За останнє десятиліття споживання енергії з ВДЕ збільшилася в три рази. Поновлювані джерела енергії були єдиною категорією енергії, яка за цей час зросла в усьому світі

 

За останнє десятиліття споживання енергії з ВДЕ збільшилася в три рази. Поновлювані джерела енергії були єдиною категорією енергії, яка за цей час зросла в усьому світі на двозначні цифри, передає oilprice.com. Так, за станом на 2010 рік в світі споживалося 9,6 ексаджоулей відновлюваної енергії. У 2020 році цей показник збільшився втричі і склав 31,7 ексаджоуля. Категорія включає енергію вітру, сонячну енергію, біопаливо, геотермальну енергію та енергію, що отримується з біомаси.

У звіті транснаціональної нафтогазової компанії BP відзначається, що споживання відновлюваних джерел енергії розбивається на просте виробництво електроенергії (тобто без використання біопалива), і на це доводиться 88% всього споживання поновлюваних джерел енергії. Гідроенергетику при цьому виділяють як окрему категорію. Це пов'язано з тим, що галузь є зрілою категорією виробництва енергії, зростає в усьому світі набагато повільніше, ніж сучасні поновлювані джерела енергії, такі як сонячна енергія.

Як зазначається, світове споживання гідроенергії в 2020 році склало 38,2 ексаджоуля, що все ще більше, ніж категорія, що включає вітер і сонячну енергію. Однак середньорічні темпи зростання гідроенергетики за 10 років складають всього 2,1% в порівнянні з 13,4% для інших поновлюваних джерел енергії. Загалом гідроенергія становила 6,9% світового споживання первинної енергії в 2020 році в порівнянні з 5,7% для сучасних поновлюваних джерел енергії. Крім того, в категорії поновлюваних джерел енергії більша частина споживання припадала на вітер (50,6%) і сонячну енергію (27,2%).

Хоча споживання енергії вітру зберігає значну перевагу над споживанням сонячної енергії, сонячна енергетика продовжує зростати майже вдвічі швидше, ніж споживання енергії вітру, і, ймовірно, перевершить її в якості ведучого джерела відновлюваної енергії в цьому десятилітті. У 2018 році

При збільшенні світового споживання поновлюваних джерел енергії на 21 ексаджоуль загальне споживання енергії зросло на 51 ексаджоуль за десятілетіе.Вікопне паливо становило велику частину цього зростання, причому кожна категорія викопного палива продемонструвала збільшення споживання за десятиліття (хоча зростання вугілля був близьким до нуля). У 2020 році ВДЕ були єдиною категорією, яка протистояла глобальній тенденції зниження споживання енергії. Незважаючи на зниження споживання первинної енергії в світі на 4,5% - найбільше з часів Другої світової війни - світове споживання поновлюваних джерел енергії виросло на 9,7% в 2020 році.

 

 

 
Коментарі (0)