ГоловнаКоментаріАльтернативна енергетикаС.Савчук:«Дніпропетровщина - лідер у питанні заміщення газу альтернативними джерелами енергії»

С.Савчук:«Дніпропетровщина - лідер у питанні заміщення газу альтернативними джерелами енергії»

Місцева влада та громада Дніпропетровської області активна у напрямку переходу на альтернативні джерела енергії. Щоб вивчити досвід регіону у цьому питанні, близько 100 фахівців з різних регіонів взяли участь у семінарі у Дніпрі.
Місцева влада та громада Дніпропетровської області активна у напрямку переходу на альтернативні джерела енергії.  Щоб вивчити досвід регіону у цьому питанні, близько 100 фахівців з різних регіонів взяли участь у семінарі, який організовано Держенергоефективності спільно з Дніпропетровською ОДА «Муніципальна енергетична реформа в Україні» у Дніпрі після візиту на твердопаливну котельню. 
 
«За нашими даними, за 2014-2016 роки населенням, підприємствами теплокомуненерго та бюджетними установами регіону скорочено та заміщено споживання газу майже на 20%, а саме - з 2 239 млн м3 до 1 803 млн м3. Це найкращий показник серед регіонів України», - підкреслив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та додав, що наразі в області працює 54  об’єкти, що виробляють тепло "не з газу". Їх загальна потужність 128,3 МВт. 
 
Голова Агентства наголосив на необхідності подальшого широкого впровадження проектів з виробництва тепла "не з газу" в регіоні. 
 
«Сьогодні на прикладі діючої у місті твердопаливної котельні потужністю 10.5 МВт усі побачили, що впроваджувати проекти із заміщення газу - реально та економічно вигідно. Цьому також сприяє і державна політика. Ми робимо все, щоб такі проекти цікавили і бізнес, і місцеві громади. Так, цього тижня прийнято закон, який надасть інвесторам чітко визначений тариф на тепло "не з газу". Це дозволить їм заздалегідь визначати рентабельність проекту та безперешкодно залучати кошти. Це і є ті гарантії повернення інвестицій, на які всі так чекають», - повідомив Голова. 

Сергій Савчук переконаний, що тепер проекти з виробництва тепла не з газу, а з інших видів палива – пелет, брикет, тріски, соломи тощо – стануть цікавими та вигідними об’єктами для інвестування місцевих громад. Ресурси для виробництва альтернативного тепла є в кожному регіоні. Наприклад, лише відходами сільськогосподарських культур можна замістити 9 млрд кубометрів газу в  рік.  

 
Коментарі (0)