ГоловнаГоловнеТеплоенергетикаСтало відомо, хто видобуватиме український сланцевий газ

Стало відомо, хто видобуватиме український сланцевий газ

Переможцями конкурсів на видобуток вуглеводнів, які видобуватимуться в рамках розробки Юзівської і Одеської площ, стали компанії Shell і Сhevron відповідно
Прем'єр-міністр України Микола Азаров підтвердив, що переможцями конкурсів з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції (УРП) на видобуток вуглеводнів (сланцевий газ), які видобуватимуться в рамках розробки Юзівської і Одеської площ, стали компанії Shell і Сhevron відповідно.
 
Про це він повідомив в інтерв'ю телеканалу Euronews в п'ятницю, повідомляє Дзеркало тижня.
 
«Юзівський і Олеський майданчики з величезними запасами сланцевого газу будуть розробляти дві компанії — Shell і Chevron», — сказав Азаров.
 
Нагадаємо, як повідомлялося раніше, добувати перший промисловий сланцевий газ Україні почне вже до 2015 р. Про це заявляв заступник глави НАК «Нафтогаз Україна» Вадим Чупрун.

«Нам потрібно чотири роки, щоб добути перший промисловий сланцевий газ. Виходить 2015 рік. Можливо, терміни будуть переглянуті. Зараз найважливіше - знайти оптимальний варіант умов спільної роботи », - заявив Чупрун.

Втім, на думку директора Інституту енергетичних досліджень Дмитра Марунича, сланцевий газ не зможе конкурувати на внутрішньому ринку з природним газом.

Протягом останніх місяців кілька провідних нафтогазових компаній заявили про готовність почати видобуток сланцевого газу в Україні. Враховуючи значну собівартість його видобутку, при ціні російського імпорту близько $230/тис.куб.м, до якої прагне уряд, сланцевий газ навряд чи зможе скласти конкуренцію на українському ринку природному газу.

 
Коментарі (0)