ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняСтановище водоканалів стає дедалі критичнішим

Становище водоканалів стає дедалі критичнішим

Нинішнє становище водоканалів залишає бажати кращого. Робота цих комунальних підприємств залежить від електропостачання

 

Нинішнє становище водоканалів залишає бажати кращого. Робота цих комунальних підприємств залежить від електропостачання. Пороте останніми роками вартість електрики в Україні суттєво зросла. Отож водоканали опинились у критичному становищі. Як наслідок українці можуть залишитись без води. Експерти повідомляють про критичне становище водоканалів: українці можуть залишитись без води - one.ua

Протягом останніх трьох років тарифи на електрику для промисловців зазнали майже трикратного зростання. Водночас в Україні збільшувались і  заробітні плати. Відповідно видатки на оплату праці працівників водоканалів також стали більшими. Сталими у зазначений період залишались лише тарифи на воду для населення. 

Експерт з енергоефективності Святослав Павлюк нагадує, що взимку дефіцит електроенергії в Україні лише зросте. Відповідно щоб водоканали змогли у цей час продовжити надавати послуги їм доведеться закупити деяке обладнання. Зокрема йдеться про резервні генератори, паливо для них, та частотні перетворювачі для помпового обладнання. Проте кошти на це не закладено у діючих тарифах. Отож постачальники можуть не віднайти ресурсів для придбання необхідного обладнання. 

Водночас Святослав Павлюк зазначає, що ситуація у кожному населеному пункті є індивідуальною. Проте, все ж, практично кожний водоканал через загальну тарифну політику опинився в скрутному становищі. На думку експерта відмова НКРЕКП у підвищенні тарифів лише посилюватиме фінансові проблеми комунальних підприємств. У підсумку це може призвести до погіршення якості послуг підприємств або навіть до припинення їхньої діяльності.

 

 

 
Коментарі (0)