ГоловнаВибір редакціїФінансування ЖКГСтоличне ЖКГ планують удосконалити через кілька років

Столичне ЖКГ планують удосконалити через кілька років

У столиці планується повністю реформувати житлово-комунальне господарство. Серед пріоритетів визначено підвищення енергоефективності будівель та їх тепломодернізація. Крім цього, у місті мають намір подолати і проблему із сміттям.

У Києві презентували напрацювання до  Комплексної цільової програми підвищення енергоефективності та розвитку житлово-комунальної інфраструктури Києва на 2016-2020 роки. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі Київської міської державної адміністрації.

Зокрема, проект включає в себе п’ять напрямків: підвищення енергоефективності, модернізації комунальної теплоенергетики та системи теплопостачання, «Гаряча вода у місті Києві», поводження з побутовими відходами, реформування і розвитку житлово-комунального господарства.

«Ці програми, затверджені у попередні роки, виявилися малоефективними. Причин цього кілька. Зокрема, невідповідність обсягів запланованих капіталовкладень реальному фінансуванню. Тим більше, що фінансування проектів у сфері енергозбереження та житлово-комунального господарства взагалі відбувалося за «залишковим» принципом. Крім того, передбачені заходи цих програм дублювали одне одного, а за кінцевий результат не було передбачено жодної персональної відповідальності. Тобто бракувало елементарного контролю за виконанням. Розробляючи проект якісно нової програми, ми врахували ці недоліки, аби уникнути негативного досвіду в перспективі», - розповіла заступник директора Департаменту житлово-комунальної інфраструктури – начальник управління з питань енергозбереження, паливно-енергетичного комплексу та у сфері питної води Олена Малежик.

Відтак, чиновниця окреслила основні напрямки, серед яких енергопаспортизація житлових будинків, облаштування приладів обліку теплової енергії, заміна енергоємного обладнання. Також заплановано провести тепломодернізацію у школах, лікарня та дитячих садках.

Крім цього, кардинально буде змінено систему теплопостачання. Зокрема, столична влада має намір крім реконструкції джерел теплогенерації, перевести їх на альтернативні види палива та замінити насосне обладнання, оновити тепломережі.

На черзі – боротьба з твердими  побутовими відходами. Задля цього, запланована модернізація заводу «Енергія», осучаснення парку автотранспорту та будівництво нових комплексів з утилізації ТПВ.

«До виконання цих заходів, наголошує представник Департаменту, активно залучатимуть не лише бюджетні кошти, а й спонсорські та інвестиційні надходження», - зазначили в КМДА.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, у Держенергоефективності підрахували розрахункову суму, яка необхідна для проведення тепломодернізації житлових будинків в Україні. За орієнтовними підрахунками агентства, на ці цілі необхідно близько 600 млрд грн.

Анастасія Войтко

 
Коментарі (0)