ГоловнаКиїв та кияниМіські проектиІсторичний вигляд і майбутнє столиці очима киян

Історичний вигляд і майбутнє столиці очима киян

«Україна Комунальна» продовжує стежити за соціологічними проектом «Київ і кияни». Сьогодні його автори розкажуть, яким бачать в майбутньому своє місто мешканці столиці, та що, на їхню думку, має статися з Майданом.

Комфортно почуваються в Києві 61% киян (71% корінних, 52% некорінних). Подіями, що відбуваються у столиці, цікавиться 84% киян (91% корінних і 79% некорінних).

Асоціативний ряд «Що є Київ?» досить передбачуваний - «Обличчя України» для всіх респондентів в рівній мірі. Дім і родина - для 20% корінних киян і 10% некорінних. Квітучі каштани - для 14% корінних і 10% некорінних. Майдан - для 11% корінних і 4% некорінних, Хрещатик для 9% корінних і 3% некорінних. Стародавнє місто, Києво-Печерська Лавра і Дніпро - для всіх респондентів в рівній мірі (4-6%) .

Для 33% киян місто за останні 20 років змінилося в кращу сторону, для 22% - в гірший, 45% змін не помітили. Серед корінних киян більше респондентів, які помітили зміни на краще (36%) і до гіршого (26%). Серед некорінних - менше (відповідно 30% і 19%).

«Симптоми поліпшення» - розвиток інфраструктури (23%), будівництво нових мікрорайонів (21%), розвиток транспортного сполучення (16%). Але тільки для 4% - це реставрація історичних будівель.

«Симптоми погіршення» - бруд, сміття (19%), забудова історичного центру (13%), стан доріг (10%), шум, тіснота (9%), потворні новобудови (9%), забудова схилів (7%), вирубка насаджень, понівечені каштани (7%).

Кияни б хотіли, щоб їхнє місто розвивалося як європейська столиця формату Праги чи Відня (37% всіх респондентів) або європейського мегаполісу формату Берліна чи Парижа (38% корінних, 31% некорінних). Варіант світового мегаполісу а-ля Москва або Нью-Йорк набагато менш привабливий.

Більшість (41%) киян хотіли б відновлення Майдану Незалежності в тому вигляді, в якому він був станом на листопад 2013 року. 20% прагнуть нового архітектурного рішення, 14% - повернення до архітектурних рішеннь 80-х, 14% - будівництво меморіалу жертвам протистояння. Причому на меморіал згодні 17% некорінних киян, і тільки 10% корінних. 51% киян хочуть вирішувати, яким бути Майдану Незалежності на загальноміському референдумі. 18% можуть делегувати ці повноваження Київраді, 14% чиновників від архітектури. І тільки 5% готові враховувати думку центральної влади. В якості джерела фінансування реставрації Майдану 28% назвали міський бюджет, 27% - державний бюджет, 21% - благодійні внески, 11% - бюджети міст, які брали найбільш активну участь у протестах.

Більшість киян не підтримують ідею знесення пам'ятників радянської епохи - 55% корінних киян, 49% некорінних. Прихильників цього підходу - 30% серед корінних киян і 40% серед некорінних.

Олена Дерев'янко

 
Коментарі (0)