ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГСтворення прозорої системи концесій відкладуть до 2022 року

Створення прозорої системи концесій відкладуть до 2022 року

Згідно з пояснювальною запискою, законом "Про концесії" передбачено створення електронної торгової системи (ЕТС)

Верховна Рада прийняла за основу проект закону "Про внесення зміни до пункту 1 розділу XII" Прикінцеві та перехідні положення "закону" Про концесії ", яким пропонується відстрочити введення електронної торгової системи для проведення концесіонних конкурсів з 1 жовтня 2020 року до 1 січня 2022 року.

Як передає БізнесЦензор, за ухвалення відповідного урядового законопроекту №3961 у першому читанні проголосували 226 народних депутатів.

Згідно з пояснювальною запискою, законом "Про концесії" передбачено створення електронної торгової системи (ЕТС), яка забезпечувала б можливість створення, розміщення, публікації та обміну інформацією і документами в електронному вигляді, проведення концесійного конкурсу та конкурентного діалогу, а також публікацію документів в процедурі прямих переговорів в концесійних відносинах.

Однак Кабмін констатує, що така система не створена, оскільки в держбюджеті не були передбачені відповідні витрати, а залучити донорську допомогу для її розробки нібито не вдалося через пандемію коронавируса.

У той же час Головне експертне управління Верховної Ради відзначає, що окремі положення закону "Про концесії" можуть бути реалізовані виключно через ЕТС. Зокрема, концесієдавець в будь-якому випадку протягом п'яти робочих днів після укладення концесійного договору зобов'язаний публікувати в ЕТС конкурсну документацію, зміни в неї, заявки претендентів на участь в попередньому відборі, рішення і висновки по допущенню / недопущення претендентів до участі в конкурсі. При цьому не оприлюднення такої інформації може розглядатися як порушення принципу відкритості при виборі концесіонера.

 

 
Коментарі (0)