ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГСубсидіанти мають право платити менше, якщо на рахунках є переплата

Субсидіанти мають право платити менше, якщо на рахунках є переплата

Якщо станом на березень на рахунках у субсидіантів в надавачів комунальних послуг є невикористані субсидії, так звана переплата, громадяни мають право платити менше
Якщо станом на березень на рахунках у субсидіантів в надавачів комунальних послуг є невикористані субсидії, так звана переплата, громадяни мають право платити менше – рівно на суму невикористаної державної допомоги.
 
Про це повідомила прес-служба Мінсоцполітики.
 
Якщо домогосподарство економило чи отримало субсидію "заднім числом" за ті місяці, коли оплата комунальних рахунків відбувалася власними грошима, воно має право вимагати зменшеної за лютий платіжки на суму невикористаної житлової субсидії. 
 
Це право гарантовано Постановою КМУ 848.
 
Якщо на рахунках лежить чимала переплата, домогосподарство може розраховувати на ці кошти також і в квітні.
 
У Мінсоцполітики навели приклад: станом на березень в особистому кабінеті субсидіанта накопичилась невикористана субсидія на суму 1500 грн. Домогосподарство спожило у лютому газу на суму 1000 грн. Таке домогосподарство має право вимагати перерахунку платіжки за лютий, де згідно із законом має стояти сума до сплати "нуль". Решту 500 грн переходить на квітень, і якщо сім’я спожила у березні газу на 1000 грн, їй у квітні залишається доплатити лише 500 грн.
 
Субсидія, яку таке домогосподарство отримало готівкою у березні та отримає квітні, завдяки розумному споживанню енергоресурсів та наявності на рахунку в надавача послуги невикористаної допомоги, може бути використана на власний розсуд сім’ї.
 
Нагадаємо, у березні стартувала ще одна модель монетизації субсидій – «живі» гроші для розрахунків за комунальні послуги, які виплачуватимуться безпосередньо одержувачам субсидії. 
 
Паралельно діятиме запущена з січня 2019 року монетизація, яка передбачає розрахунки за спожиті послуги субсидіантами через Ощадбанк і за результатами вже цього опалювального сезону виплату невикористаних субсидій одержувачам готівкою.
 
Всі, кому призначено субсидію з 2018 року, отримають у березні готівку для оплати комунальних платіжок за лютий 2019 року. Відповідно у квітні прийдуть кошти для розрахунку за спожиті у березні послуги, у травні – за квітневу комуналку. 

Вся субсидія «старим» субсидіантам буде перерахована грошовим переказом через державний Ощадбанк, а пенсіонерам виплатить Пенсійний фонд одночасно з пенсією. 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
29 Березня 2019 p. 20:08
Експерт: "Субсидії досі отримують багатії і власники елітних будинків"---------І одночасно, вже майже рік, як у найбідніших субсидії відібрали. У якій ще державі можливий такий очевидний маразм?