ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГСубсидії зможуть монетизувати до весни

Субсидії зможуть монетизувати до весни

В Уряді планують розглянути кілька можливих сценаріїв монетизації субсидій для підвищення енергоефективності та енергозбереження. Влада має намір визначитися з остаточним варіантом до кінця опалювального сезону

В Уряді планують розглянути кілька можливих сценаріїв монетизації субсидій для підвищення енергоефективності та енергозбереження. Влада має намір визначитися з остаточним варіантом до кінця опалювального сезону. 

Про це повідомила керівник офісу реформ при Міністерстві фінансів Яна Бугримова.

«У планах уряду: до кінця поточного опалювального сезону затвердити дієву модель монетизації і підкріпити її на законодавчому рівні», – сказала Бугримова.

Вона уточнила, що існує два базових сценарії монетизації субсидій: на рівні теплокомуненерго і на рівні домогосподарств, проте і серед них є різні варіації.

«Що може монетизуватися для домогосподарств? Перша модель – тільки залишки, друга – повністю вся сума субсидій Але і тут модель може йти шляхом цільового використання коштів або необмеженого використання цих коштів», – пояснила представник Мінфіну.

На її думку, критерієм для вибору моделі має стати відповідність основним цілям – збільшенню енергоефективності та забезпеченню платіжної дисципліни, а також легкість реалізації та адміністрування.

Бугримова запропонувала поетапний підхід, з огляду на слабку прогнозованість реакції споживачів. Вона додала, що вже зараз необхідно впровадити моніторинг фактичного споживання енергоресурсів, щоб встановити обґрунтовані норми споживання, а також ввести фінансову відповідальність кінцевих споживачів і комерційний облік.

Заступник голови департаменту НАК «Нафтогаз України» Олексій Хабатюк зазначив, що введенню монетизації субсидій має передувати побудова системи верифікації одержувачів субсидій, а також зниження нормативів.

Як повідомлялося, 2016 року на виплату субсидій незахищеним верствам населення в держбюджеті передбачено близько 40 млрд грн, на 2017 рік передбачається їх збільшення мінімум до 52 млрд грн. Зекономлені сім’ями на субсидіях кошти залишатимуться на рахунках людей, однак лише в межах одного опалювального періоду. Крім того, уряд вирішив монетизувати залишки невикористаних субсидій після завершення нового опалювального сезону і перераховувати їх у вигляді грошової премії за енергоефективність споживачам, інформує Міністерство соціальної політики.

 

"Якщо сім’я використає менше газу, ніж встановлено соціальним нормативом, зекономлені кошти будуть оформлювати у рахунок майбутніх платежів, в тому числі обов’язкової плати за комунальні послуги. Відтак, вартість неспожитого газу у тепліші місяці опалювального періоду можна використати в разі перевищення норми у холодніший період. Наприклад, якщо сім’я у листопаді спожила на 100 кубів газу менше, ніж встановлено нормою, то цей обсяг газу вона може спожити у холодніші місяці, наприклад у січні", - йдеться у повідомленні.

Вказано, що за підсумком опалювального періоду на рахунках отримувачів субсидій залишатиметься лише вартість 100 кубів газу або 150 кіловат електроенергії (в залежності газове чи електричне опалення).

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
09 Листопада 2016 p. 18:28
За утримання будинку та прилеглої території зараз приходить не Рахунок, а так зване Повідомлення, яке приймається до оплати лише в Ощадбанку, тому там утворююються величезні черги. Крім того, Ощадбанк не ставить відмітку про оплату на цьому Повідомленні -- замість того на тоненькому сіренькому папіросному папірці із дірочками теж сіреньким чорнилом і тому нерозбірливо друкується інформація про сплату. Думаю, що це робиться навмисно для того, щоб споживач, який вніс оплату, фактично не мав про це підтвердження, адже той сіренький папірець (чек) навряд чи зможе допомогти -- його навіть і прочитати важко ( друкованих літер майже не видно); про його ксерокопію взагалі не може бути й мови.