ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняТариф на воду може зрости через подорожчання хлору

Тариф на воду може зрости через подорожчання хлору

Підприємство заявило про відновлення поставок рідкого хлору. Але ціна рідкого хлору при відвантаженні виросла в 5 разів.

Після того як ціна на газ зросла для Дніпроазота до ринкової, а Нацбанк України подав багатомільярдні позови до суду за борги Коломойського, Дніпроазот припинив провадження рідкого хлору, ніж чи не поставив країну на коліна.

Про це повідомляє Інтернет-видання Інформатор.Деньгі.

У п'ятницю, 19 липня, отримавши індульгенцію від АМКУ і попередження СБУ, підприємство заявило про відновлення поставок рідкого хлору. Але ціна рідкого хлору при відвантаженні виросла в 5 разів.

Хоча Дніпроазот - це єдине підприємство в Україні, яке виробляє рідкий хлор для водоканалів України, воно не має офіційного статусу монополіста, а значить - може виходити на торги з економічно обґрунтованою ціною і нарівні з іншими учасниками ринку брати участь в тендерах водоканалів - висновки АМКУ були почуті на підприємстві. Тим більше вже була відома ціна, за якою рідкий хлор в терміновому порядку завозили на водоканали України з Румунії та Угорщини. Так Дніпроводоканал закупив імпортний рідкий хлор за ціною 38,6 тис. Грн за тонну. а ось Нікополь, наприклад, вже по 47,2 тис. грн. а є і ще більш дорогі тендери.

13 липня «Харківводоканал» провів тендер по переговорної процедурі. Купили 575 тонн за 17 512 200. тобто за 30 456 тис. грн. При цьому «Дніпроазот» нарешті вийшов на тендери безпосередньо, без фірм - посередників. Але така низька на сьогоднішній день ціна і прямі поставки пов'язані з тим, що до Харкова хлор будуть поставляти в цистернах - у них є своя станція розливу, як і в деяких інших великих містах. У Дніпрі такої станції немає, тому ми отримуємо хлор через ТОВ «АУЛЬСЬКА хлоропереливна станція» в спеціалізовані контейнери.

Вже цієї п'ятниці, 20 липня, на своїй сторінці в ФБ генеральний директор КП ДОР «Аульський водовід» Віктор Страшко заявив: «Дніпроазот» підвищив вартість рідкого хлору до 47 208 грн за 1 тонну з ПДВ, на умовах повної (стовідсоткової) оплати » .

«Водоканали не мають джерел фінансування збільшених витрат на закупівлю рідкого хлору за завищеними цінами, це не передбачено чинним тарифом, затвердженим постановою НКРеКП. Таке істотне збільшення ціни на хлор вплине на зростання тарифів на воду призведе до ще більшого соціального загострення. З огляду на викладене, пропозиція АТ «Дніпроазот» із закупівлі рідкого хлору за запропонованою ціною вважаємо економічно недоцільною. Культурно висловлюючись, це звичайна чергова спекуляція, за яку знову муситиме заплатити наше суспільство», - заявив Віктор Страшко.

Але можливо, ця ціна не остаточна. 23 липня, за словами Віктора Валентиновича, на їх підприємство прийшов лист від «Дніпроазота», в якому фігурує ціна 39 тис. Грн за тонну.

«Дніпроазот» сам на тендери не ходив, а продавав хлор фірмам-посередникам. І водоканали купували його у цих компаній через тендери. Так в травневому тендері на покупку рідкого хлору, який проводив КП «Дніпроводоканал», брали участь три компанії, в тому числі ТОВ «АУЛЬСЬКА хлорперелівная станція» (аХПС). Це підприємство перемогло з ціною 24 800 240 грн за 800 тонн рідкого хлору. Це 31 тис. Грн за тонну з доставкою. При цьому переможець випередив найближчого конкурента всього на 500 тис. Грн. Тобто, компанія купувала у «Дніпроазота» рідкий хлор за ціною близько 10 000 грн, фасовані його в свої унікальні контейнери, перевозило, і ціна від цього виростала в три рази. Це для Дніпра, який зовсім під боком.

ТОВ «Аульськая хлорперелівная станція» взагалі в цьому ланцюжку ключова ланка - вона господар спеціальних контейнерів, якими хлор перевозять. Такі контейнери не під силу придбати водоканалам, немає їх поки і на «Дніпроазоте». Так що, хто володіє аХПС, той володіє світом.

За інформацією міністра регіонального розвитку Геннадія Зубка, ціна рідкого хлору в структурі тарифу на воду займає 1%.

За прогнозами Віктора Страшко, якщо ціна рідкого хлору зупиниться на позначці 40 тис. Грн за тонну, то тариф на воду для Дніпра збільшиться на 5-7%.

Директор КП «Дніпроводоканал» Дмитро Кордиш поки не знає, за якою ціною водоканал буде купувати хлор. Але тариф на воду в Дніпрі якщо і виросте, то тільки з 2019 року. І, за його прогнозами, підвищення ціни на рідкий хлор відіб'ється на тарифі не більше ніж на 2-4%.

 
Коментарі (0)