ГоловнаГоловнеТарифи ЖКГТарифам ЖКГ надали стимул

Тарифам ЖКГ надали стимул

Українські тепло- та водопостачальні підприємства отримали можливість перейти на альтернативний механізм тарифного регулювання.

Нові методики стимулюючого тарифоутворення на своєму засіданні затвердила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг. Про це «У.К.» повідомили в прес-службі комісії.

Згідно документам, запропонований регулятором механізм передбачає встановлення для ліцензіатів комісії довгострокових тарифів (на 3-5 років) на послуги з транспортування теплової енергії, централізованого водопостачання та водовідведення. Це буде стимулювати підприємства галузі знижувати споживання енергоносіїв та отримувати дохід на інвестований капітал. Нова схема, яка в США та Європейському Союзі відома як методика RAB (Regulatory Asset Base – регульована база інвестованого капіталу) дозволить державі встановити економічно обґрунтовану вартість комунальних послуг та припинити дотування підприємств галузі за рахунок виплати компенсації тарифної різниці.

«Вперше, у тарифну методику закладаються майбутні переваги для споживача. Це реалізується у вигляді завдання до підприємства знизити витрати. У сфері монополій відсутня конкуренція, тому виробник немає стимулів зменшувати витрати (у будь-якому випадку товар чи послуга буде придбана споживачем). Регулятор буде створювати такі умови, що спонукають виробника шукати можливості знизити витрати як би при наявності інших виробників на ринку», – роз’яснив суть нових методик голова Нацкомпослуг Валерій Саратов. Також новий алгоритм тарифного регулювання позитивно оцінили представники Європейського банку реконструкції та розвитку, Світового банку та проекту USAID «Реформа міського тепло забезпечення в Україні», які брали участь у розробці RAB-методів для України.

Наразі регулятор направив відповідні документи на державну реєстрацію до Міністерства юстиції, після чого нові методики стимулюючого регулювання тарифів наберуть чинності. Проте, як повідомили «У.К.» в Нацкомпослуг перехід до використання RAB-методів не буде обов’язковим  для підприємств галузі. Адже ліцензіатам доведеться навчитися працювати за новими схемами, які кардинально відрізняються від існуючого зараз алгоритму тарифоутворення, що базується на врахуванні в тарифах затрат на виробництво послуги та регульованого рівня рентабельності 

Марія Цатурян

 
Коментарі (0)