ГоловнаТарифи ЖКГТарифами на тепло прогнозують зростання до 70%

Тарифами на тепло прогнозують зростання до 70%

Тарифи на тепло з нового опалювального сезону неминуче виростуть.

 

Тарифи на тепло з нового опалювального сезону неминуче виростуть. Це пов'язано з тим, що компанія Нафтогаз Трейдинг відпускає газ підприємствам ТКЕ за цінами, які набагато вище тарифу для побутових споживачів. Уже за нині чинними тарифами можна прогнозувати, що тарифи на тепло і гарячу воду зростуть на 15-70%.

Такий розкид за цінами залежить від регіону, міста і від територіальної громади, в якій знаходиться те чи інше підприємство ТКЕ, вважає віце-президент міжгалузевої асоціації «Укртеплокомуненерго» Сергій Дунайло.

І це ще - скромні прогнози. Якщо динаміка зростання цін на газ збережеться, то тоді взагалі спрогнозувати тарифи на тепло буде складно. Поки ж тенденція не викликає оптимізму. Так, в липні компанія Нафтогаз Трейдинг відпускала газ для підприємств теплової комунальної енергетики за 12 тисяч гривень за тисячу кубометрів, а вже на серпень виставлена ​​нова ціна - 15 тисяч гривень.

До тих пір, поки ціни на газ в Європі будуть рости, сподіватися, що газ для підприємств ТКЕ стане дешевше, не варто. Звичайно, якщо в тарифоутворення не втрутиться уряд і не змусить постачальників відпускати комунальникам газ за нижчими цінами.

Втім, для підприємств ТКЕ складаються несприятливо не тільки тарифи, а й "правила гри" на газовому ринку. Так, вони зобов'язані платити за газ на місяць наперед. Однак, не маючи ніяких додаткових надходжень, крім платежів за газ, які платяться за фактом споживання послуг, а не авансом, підприємства теплокомуненерго постійно відчувають фінансовий голод.

Є також ще один нюанс, який ускладнює їм життя - це квотування обсягів газу. Скорегувати ці квоти в сторону зменшення практично неможливо. І в той же час, якщо був перевитрата газу понад квоту, то за нього доведеться заплатити в півтора рази більше, ніж за той газ, який був спожитий за квотою.

Нагадаємо, багато експертів сходяться на думці, що тарифи на комуналку виростуть в 1,3 - 1,7 рази. Причому, в столиці їх приріст буде найменшим. А ось, наприклад, в Чернівцях тариф на тепло стане вище в 1,7 рази.

 

 

 
Коментарі (0)