ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГМіжнародні «фахівці» перевірили тарифи на газ «наосліп»

Міжнародні «фахівці» перевірили тарифи на газ «наосліп»

Перевірка тарифів на газ, яка була нещодавно проведена, підтвердила не правильність тарифів, а формулу їх розрахунку. Крім цього, міжнародні аудитори довели коректність цін на газ в Україні без врахування таких даних як собівартість.

Перевірка правильності тарифів на газ в Україні була проведена представниками міжнародних організацій та засвідчила, що ціни на газ є коректними. Однак, міжнародні інспектори перевірили не тарифи, а лише підтвердили формулу їх розрахунку. Таку думку висловив експерт «України Комунальної» Олексій Кучеренко.

На думку пана Кучеренка, представники міжнародних аудиторських компаній не мали права перевіряти тарифоутворення на газ, адже були представлені як фізичні особи.

«Була створена магічна робоча група міжнародних експертів, в яку увійшло три співробітника НКРЕКП і представники чотирьох найбільших аудиторських компаній. Акцентую увагу:  група міжнародних аудиторів, до складу якої входять співробітники регулятора (співробітники НКРЕКП є міжнародними аудиторами?), міжнародні аудитори, які все ж увійшли до складу робочої групи, були представлені як фізичні особи. З якими повноваженнями вони там були? Є печать їх аудиторських фірм на результаті перевірки, опублікованому на сайті НКРЕКП? Ці питання на сьогоднішній день без відповіді», - заявив Олексій Кучеренко.

Крім того, за словами експерта, цікавим залишається той факт, що ні Робоча група Верховної Ради, яка займалася перевіркою тарифів на газ, ні міжнародні аудитори не отримали вихідних даних - реальних витрат чи собівартості, однак, все ж підтвердили коректність тарифів.

«Давайте уважно прочитаємо, що написали аудитори: «перевірка вхідних даних не проводилася, оскільки це не було метою роботи робочої групи». Тобто виходить, що депутатська робоча група ВР перевіряла, їм не дали вхідні дані: реальні цифри витрат, собівартість, баланс газу тощо. і міжнародні аудитори перевіряли без вхідних даних. Виникає питання, що ж вони тоді перевіряли?», - зауважив пан Кчеренко.

Читайте також: Українцям «брешуть» про можливість зниження тарифів

Експерт наголосив на фразі в результатах аудиту «враховуючи численні звернення та суспільний інтерес до цього питання, рекомендуємо сформувати технічне завдання та провести комплексну перевірку з залученням незалежних експертів», яка за його словами лише підтверджує те, що інспектували тарифоутворення не фахівці у цій галузі.

«Тобто експерти просять чітко пояснити, яке завдання ми перед ними ставимо. Якою ми хочемо отримати аудит: фінансовий, операційний, енергетичний або перевірка тарифів, у чому вони не мають повноважень, оскільки не є фахівцями в тарифах», - заявив він.

Відтак, на думку пана Кучеренка, в Україні було проведено не аудит тарифів, а лише підтверджено математичну формулу їх розрахунку.

«В результаті перевірки міжнародні аудитори підтвердили тільки математичну формулу, за якою розраховується ціна. Це і є результат роботи міжнародної роботи? Підтвердити формулу може і учень п'ятого класу, для цього не потрібно витрачати гроші на міжнародний аудит. Питань ще більше, ніж відповідей», - резюмував експерт.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 23 червня оприлюднила результати перевірки коректності тарифів на природний газ для населення. Відтак, у регуляторі заявили, що результати перевірки Робочої групи свідчать про те, що тарифи є коректними.

 
Коментарі (0)