ГоловнаВибір редакціїТеплоенергетикаТарифи на газ вбивають «Нафтогаз»

Тарифи на газ вбивають «Нафтогаз»

Старший банкір Європейського банку реконструкції та розвитку Поль Шапіро заявив, що ЄБРР не готовий надавати кредитні кошти на модернізацію ГТС України за відсутності реформ на газовому ринку...

Старший банкір Європейського банку реконструкції та розвитку Поль Шапіро заявив, що ЄБРР не готовий надавати кредитні кошти на модернізацію газотранспортної системи України за відсутності реформ на газовому ринку, зокрема підвищення тарифів для населення і підприємств комунальної теплоенергетики.

«ЄБРР відмовив Україні в наданні кредиту розміром 154 млн дол. на реконструкцію ГТС. За інформацією Інституту енергетичних досліджень, меморандум про готовність ЄБРР виділяти фінансові засоби для ГТС, який був підписаний в липні 2011 року, втратив свою силу, - коментує ситуацію, що склалася, експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

Якщо взяти до уваги і те, що ЄБРР є флагманом європейського банківського середовища, то це поганий сигнал для інших банківських структур, які також можуть відмовитися від співпраці з Україною в питанні реконструкції ГТС. На черзі відмова Європейського інвестиційного банку, який також підписував в липні 2011 р. меморандум з «Нафтогазом України» про виділення додаткових 154 млн дол. Світовий банк, швидше за все, після цього може призупинити переговори про свою участь у реконструкції ГТС, які перманентно веде з Україною з 2010 р.

Старший банкір ЄБРР Поль Шапіро заявив також: «ЄБРР буде продовжувати переговори про інвестиції, але нам потрібно докази реформ... Як можна кредитувати збиткову компанію («Нафтогаз України»)?»

Цим чиновник ЄБРР тільки підтвердив твердження Інституту енергетичних досліджень річної та піврічної давності про те, що ЄБРР і ЄІБ не виділять грошей на реконструкцію ГТС, оскільки «Нафтогаз Україна» веде утриманську політику і отримує «дотації» з бюджету країни.

Символічно, що в цей же день, коли ЄБРР відмовив у кредиті, Кабінет Міністрів оприлюднив чергову постанову №140, якою збільшив статутний фонд «Нафтогазу» на 6 млрд грн. - до 55,8 млрд грн. А це означає, що уряд далі буде випускати ОВДП для розрахунків за газ.

Відмова ЄБРР - це наслідок відмови МВФ. І подальшої неможливості України домовитися з МВФ, який і висловлює Україні вимоги підвищити ціну на газ для населення і теплокомуненерго.

Ще однією причиною відмови ЄБРР є гальмування процесу реформування газового ринку країни і «Нафтогазу України». Пильний ЄБРР не ввело в оману те, що замість «Нафтогазу України» була ліквідована лише його дочірня компанія «Газ України». Насправді, як і раніше, «Нафтогаз України» залишається надбудовою над усіма видами діяльності. Тому поки що в Україні не видно виконання вимоги Єврокомісії про поділ функцій транспортування, видобування та продажу енергоресурсів.

Нарешті ЄБРР не влаштовує невизначеність України в питанні майбутнього нафтогазової галузі, оскільки Банк не бачить цілісного уявлення влади про те, що потрібно робити: створювати консорціум з ЄС і Росією, створювати консорціум лише з Росією, виводити «Нафтогаз України» на IPO і продавати пакет акцій міжнародним компаніям. Все це також вплинуло на те, що ЄБРР тимчасово призупинив свою участь в питанні реконструкції ГТС України. Шкода, що це тільки зіграє на руку Росії, яка обов'язково скористається цим, щоб надалі переконувати Україну створювати консорціум з управління ГТС на умовах «50 на 50»».

 

Ольга Туча

 
Коментарі (0)