ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГТарифи на електрику можуть злетіти вже з 1 липня

Тарифи на електрику можуть злетіти вже з 1 липня

Глава «Укренерго» повідомив про наслідки старту нового ринку електроенергії з 1 липня для ціноутворення на електроенергію

Глава «Укренерго» повідомив про наслідки старту нового ринку електроенергії з 1 липня для ціноутворення на електроенергію.

Як стало відомо із заяви керівника ДП «НЕК «Укренерго» В.Ковальчук, на сьогоднішній день державне підприємство виконує всі законодавчі вимоги, які регулюють хід впровадження реформи. Таким чином, вже 1 липня компанія почне роботу в умовах нового ринку.

Проте, оператор буде готовий і перенести початок функціонування нового ринку на будь-яку іншу дату. Причиною перенесення він назвав ключові ризики, серед яких - низький рівень конкуренції (Україна має високу концентрацію виробників електроенергії - і це призведе до зростання цін). Також експерт заявив про відсутність налагодженого механізму комерційного обліку від операторів розподільчих систем.

Окремим платом проблем Ковальчук вважає неприйняття всіх нормативно-правових актів, які дозволять впровадити «цивілізований» новий ринок електричної енергії з 1 липня. Раніше Верховна Рада врахувала правку про ненадання «зеленого» тарифу наземним домашнім сонячним електростанціям і прийняла відповідний закон.

Також, на думку представників Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг, Україну чекає подорожчання електроенергії  на 30%-60% у випадку введення ліберальної моделі на монополізованому ринку вже з 1 липня. Відтак існує потреба у перенесенні запуску нових правил на 1-2 роки для доопрацювання нормативної бази.

Згідно прийнятого у 2017 року закону «Про ринок електричної енергії», з 1 липня 2019 року має запрацювати нова модель ринку електроенергії. Закон позбавляє державу права регулювати  тарифи виробників електричної енергії. Натомість передбачено саморегулювання ринку за допомогою механізмів конкуренції, попиту та пропозиції.

«Дійсно, такі моделі працюють у багатьох (хоча і у не у всіх) країнах світу… Але в Україні є ключова розбіжність із іншими країнами, де таке вводилося – немає конкуренції на ринку, а є глибока монополізація ринку. Отже, виробники з 1 липня зможуть виставляти будь-які ціни на електроенергію, не зустрічаючи реальної конкуренції, яка може обмежувати зростання ціни. За різними оцінками, стрибок цін із введенням такого «лібералізованого монопольного ринку» може скласти 30%-60%», – заявила Асоціація. 

 
Коментарі (0)