ГоловнаПублікаціїГазопостачанняТехобслуговування будинкових газомереж стало ринковою послугою

Техобслуговування будинкових газомереж стало ринковою послугою

У 2019 році законодавство зобов'язало власників, управителів будинків за власні кошти забезпечувати технічне обслуговування будинкових газових мереж та приладів і зробило цю послугу ринковою
Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку чи інша уповноважена співвласниками особа, або управителі багатоквартирних будинків повинні укласти договори на технічне обслуговування будинкових систем газопостачання, що є спільною власністю.
 
У 2019 році законодавство зобов'язало власників, управителів будинків за власні кошти забезпечувати технічне обслуговування будинкових газових мереж та приладів і зробило цю послугу ринковою. 
 
А вже з 1 травня 2021 року зміни до Закону України "Про житлово-комунальні послуги", які врегулювали порядок укладання договорів на технічне обслуговування газових мереж спільної власності багатоквартирних будинків, набули чинності.
 
Згідно з законом, газопроводи, обладнання на них, які проходять ззовні по будинках або у під'їздах, є тепер спільною власністю всіх власників квартир, що мешкають у багатоквартирному будинку.
 
Тобто, мешканцям газифікованих багатоквартирних будинків або за їхнім рішенням - управителям багатоквартирного будинку, об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку, іншій уповноваженій співвласниками особі необхідно укласти договори на технічне обслуговування будинкових систем газопостачання, що є спільною власністю.
 
Для забезпечення технічного обслуговування співвласники, уповноважена ними особа, управитель будинків мають право самостійно визначити спеціалізовану організацію – виконавця робіт.
 
Це може бути будь-яка спеціалізована організація, що має дозвіл на роботи Державної служби України з питань праці.
 
При цьому, відповідно до Закону "Про житлово-комунальні послуги", співвласники багатоквартирного будинку мають повідомити Оператора ГРМ про обрання спеціалізованої організації, в термін не пізніше 15 днів з дня укладання договору з обраною організацією.
 
Порядок проведення технічного обслуговування та види робіт визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в нафтогазовому комплексі. Після цього НКРЕКП затверджує для Операторів ГРМ граничні рівні вартості виконання видів робіт з технічного обслуговування та типовий договір між співвласниками багатоквартирного будинку та Оператором ГРМ.
 
За відсутності управителя в будинку або укладеного договору з іншою спеціалізованою організацією, з кожним співвласником укладається типовий публічний договір на технічне обслуговування з Оператором ГРМ.
 
Забезпечити технічне обслуговування є обов’язком власників багатоквартирного будинку. Вартість робіт з технічного обслуговування оплачується власниками багатоквартирного будинку.
 
Відомості щодо кошторисної вартості технічного обслуговування систем газопостачання спільної власності кожного багатоквартирного будинку Оператором ГРМ мають розмістити у двомісячний строк, після затвердження НКРЕКП граничних рівнів вартості виконання видів робіт з технічного обслуговування систем газопостачання у багатоквартирних будинках.
 
До затвердження державними органами переліку та граничної вартості робіт з технічного обслуговування будинкових газопроводів, що є спільним майном всіх власників квартир, технічне обслуговування забезпечується без врахування прийнятих змін.
 
Вартість робіт з технічного обслуговування газових мереж та приладів в приватному будинку або в квартирі зазначається в договорі на технічне обслуговування з власником житла.
 
Аби запобігти аварійним ситуаціям, нещасним випадкам при використанні газу в побуті, травмування людей, п. 5.7. Правил безпеки систем газопостачання, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15 травня 2015 року № 285, передбачає припинення газопостачання у будинок або квартиру в разі не забезпечення технічного обслуговування газового обладнання та мереж.
 
При цьому, як випливає з п. 5.7. Правил безпеки систем газопостачання, підлягають відключенню від системи газопостачання обладнання житлових і громадських будинків із встановленням заглушки за умови:
  • наявності витоків газу;
  • несправної автоматики безпеки;
  • несправностей оголовків димових і вентиляційних каналів;
  • відсутності тяги в димових і вентиляційних каналах;
  • самовільного підключення газових приладів і пристроїв споживача до системи газопостачання;
  • не забезпечення власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем)) технічного обслуговування;
  • не відповідності системи газопостачання житлового будинку проєктний та виконавчо-технічній документації.
 

Щодо забезпечення власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем)) технічного обслуговування, то воно має здійснюватися  згідно з вимогами пункту 5.4 Правил безпеки систем газопостачання відповідно до вимог документації з експлуатації заводів-виробників газового обладнання на договірних засадах.  

 
Коментарі (3)
Коля Пухов
03 Серпня 2021 p. 21:46
Середня за останній рік ціна за газ для квартир лише з газовими плитами становить 100-120 грн. на місяць. А за холодну і гарячу воду ( яка подається не стабільно, а з постійними перебоями ) треба щомісячно платити 2000-2500 гривень. Тобто, при відсутності квартирних лічильників води плата за газ у 20 разів (!) менша плати за воду. Або краще сказати, що щомісячна плата за воду у 20 разів (!) більша плати за газ. Не співвимірна висока ціна води.
Коля Пухов
03 Серпня 2021 p. 22:09
Раніше євро-реконструкції повідомляли, що гарячої води не буде з 19 липня до 2 серпня. Але сьогодні вже кінець 3 серпня, а гарячої води досі немає. Але плата за гарячу воду буде нарахована навіть більша за ту, якби вода була, - це випливає з того, що саме так було при попередніх відключеннях.
Коля Пухов
03 Серпня 2021 p. 22:11
У травні 7 діб не було гарячої води; це "Євро-Реконструкція", Дарницький район. Але плату за гарячу воду нарахували у !,5 рази більшу за нормативну. Це тому що перерахунок (по причині відсутності гарячої води ) не відняли від основної суми, а навпаки, додали.-------------------------У якій ще країні можливий такий маразм: постачальник компослуги нараховує додаткову плату за те, що він цю компослугу надавав не повний місяць, а з перебоями.