ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаТеплоенергетикам дозволили витрачати газ

Теплоенергетикам дозволили витрачати газ

Кабінет Міністрів збільшив газові ліміти для теплопостачальних підприємств. Економити газ комунальники не почнуть до тих пір, поки ціна на його імпорт знову не зросте.

Уряд оприлюднив розпорядження 1069 від 27 листопада, яким збільшено граничні обсяги природного газу, що поставляється теплопостачальних підприємств для виробництва теплової енергії для населення в 2013 році - з 6,3 млрд куб. м. до 7,7 млрд куб. м. У той же час, Кабмін збільшив витрати держбюджету 2013 року на 3,3 млрд грн для покриття дефіциту НАК «Нафтогаз України», який виник із-за різниці в закупівельною ціною газу (410 дол./тис. куб.м.) і вартістю, за якою монополія продає його ТКЕ (1,3 тис. грн./тис. куб. м.)

«Сьогодні очевидно, що за рахунок відмови від газу тільки металурги знизили кількість споживання, а теплокомуненерго скоротили його тільки завдяки стагнації в промисловості. Основний же споживач газу - населення - так і не зміг зменшити закупівлі. Це оцінка всіх програм з енергоефекивності, які втілювалися в минулому році», - заявив член Комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Пашинський виданню «Комерсант».

Нагадаємо, раніше в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості заявляли, що Україна скорочує споживання природного газу: у I півріччі 2013 року воно скоротилося на 7,8%, до 28,5 млрд куб. м. У відомстві стверджували, що зниження відбувається за рахунок переходу промислових підприємств і теплокомуненерго на вугілля. Зараз офіційно в Міненерго ситуацію не коментують.

Читайте також: Крадіїв газу можуть притягнути до відповідальності

Однак джерело «Комерсанта» у відомстві розповів, що за підсумками 2013 року зниження закупівель газу теплокомуненерго не очікується. «У цьому році споживання газу ТКЕ для потреб населення, швидше за все, залишиться на рівні минулого року», - упевнені в міністерстві. У Міненерго також зазначають, що для скорочення споживання газу теплопостачальним підприємствам потрібні масштабні інвестиції в модернізацію мереж і утеплення будинків, які парламентарії профільного Комітету Ради з ПЕК оцінюють у 2,5-3 млрд дол.

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук зазначає, що принципово ситуація не зміниться, поки ціни на російський газ знову не виростуть. «При ціні газу на 100 доларів нижче європейської, яку ми маємо сьогодні, просто немає сенсу економити газ і інвестувати в енергозбереження. Більш того, не виключено, що в цьому році відбудеться навіть незначне зростання обсягів споживаного в країні газу»,- зазначив експерт.

Нагадаємо, 17 липня Кабінет Міністрів прийняв розпорядження 618-р, яким затвердив зниження лімітів на газ, призначений для виробництва теплової енергії для населення, з 6,7 млрд кубометрів до 6,3 млрд кубометрів. Цим же документом уряд доручив «Нафтогаз України» та керівникам органів центральної виконавчої влади обмежити постачання природного газу ТКЕ, які не повністю розраховуються за паливо. За даними НАКу, станом на січень 2014 року теплопостачальні підприємства ТКЕ вже заборгували 24,8 млрд грн з урахуванням боргів попередніх періодів. 

 
Коментарі (0)