ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГТеплоенергетики бояться буму неплатежів

Теплоенергетики бояться буму неплатежів

Тарифи на тепло для бюджетних організацій та інших споживачів (окрім населення) в Києві зросли на 44% та 20% відповідно. Столичні теплоенергетики б’ють на сполох – це призведе до збільшення заборгованості.

У столиці тарифи на теплову енергію для потреб бюджетних установ з 1 квітня поточного року підвищені на 43,6%, до 799,97 грн/Гкал (без ПДВ), а для потреб інших споживачів (окрім населення) – на 20,3%, до 799,97 грн/Гкал (без ПДВ). Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі «Київенерго».

«Відповідну Постанову №247 від 31 березня 2014 року прийняла Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг. Таким чином, з 1 травня ц. р. ці категорії споживачів отримають нові платіжні документи» - пояснюється у повідомленні.

При цьому зауважується, що тарифи на теплову енергію для житлово-експлуатаційних організацій на потреби населення, для релігійних організацій, для національних творчих спілок та їх регіональних організацій залишилися без змін.

У Нацкомпослуг у свою чергу мотивують, що тарифи на теплову енергію для бюджетних організацій та інших споживачів (окрім населення) скореговані з 1 квітня 2014 року на паливну складову, внаслідок зростання ціни природного газу для потреб теплокомуненерго. За даними комісії, в структурі середнього тарифу на теплову енергію для бюджетних та інших споживачів вартість газу складає більше 80%. Тому, як заявили в регуляторі, якщо змінюється вартість газу – змінюється й тариф на тепло.

На думку фахівці «Київенерго», така зміна тарифів, без перегляду ключових проблем ЖКГ, впровадження системи адресних цільових дотацій, призведе до неконтрольованого зростання заборгованостей і накопиченню неплатежів по всьому ланцюжку.

Нагадаємо, заборгованість за тепло лише бюджетних організацій станом на 1 квітня ц. р. у Києві складає 798,8 млн грн. За данними «Київенерго», це на 45% перевищує аналогічні показники минулого року.

 
Коментарі (0)