ГоловнаПублікаціїОпалювальний сезон 2023-2024Тепловики через суд вимагають від «Укргазвидобування» прямих договорів на вітчизняний газ

Тепловики через суд вимагають від «Укргазвидобування» прямих договорів на вітчизняний газ

Комунальне підприємство по експлуатації теплового господарства «Тепловик» у Старокостянтинові Хмельницької області подало позов на державну компанію «Укргазвидобування».
Комунальне підприємство по експлуатації теплового господарства «Тепловик» у Старокостянтинові Хмельницької області подало позов на державну компанію «Укргазвидобування».
 
Вимога теплопостачального підприємства — укласти прямий договір постачання природного газу українського видобутку без комерційних посередників. Це дозволить не допустити зростання вартості опалення та гарячого водопостачання, про це розповіла пресслужба Асоціації теплопостачальників.
 
"28 липня 2021 року «Тепловик» направив до АТ «Укргазвидобування» листа-пропозицію про укладення договору купівлі-продажу природного газу українського видобутку для виробництва тепла, щоб стримати підвищення тарифів в опалювальному сезоні 2021/2022. Однак 9 серпня 2021 року газовидобувна компанія надіслала відмову, порадивши звернутися до інших суб’єктів групи НАК «Нафтогаз України», які здійснюють перепродаж газу", - говориться у повідомлені пресслужби.
 
Своєю чергою, КП "Тепловик" ввважає, що відмова є необґрунтованою і суперечить законодавству, тому 19 серпня 2021 року підприємство подало позов на АТ «Укргазвидобування», щоб забезпечити необхідні обсяги газу для виробництва теплової енергії за справедливою ціною і стабільне проходження опалювального сезону 2021/2022.
 
Теплоснабжаючи підприємства України впевнені, що для врегулювання кризи в галузі потрібно дозволити забезпечення підприємств теплокомуненерго українським газом власного видобутку за ціною не більше 4 тис. грн/тис.м3.  Така ціна газу дозволить вдвічі зменшити вартість теплової енергії та забезпечити 100% оплату ТКЕ за спожитий газ. ТКЕ повинні укласти прямі договори на постачання природного газу з АТ «Укргазвидобування» без посередництва НАК «Нафтогаз України» і її дочірніх підприємств, стараннями яких ціна природного газу для кінцевого споживача зростає майже втричі. Так, у вересні ціна газу на європейських хабах досягатиме 18-18,5 тис. грн/тис. м3.
 
Зазначимо, що це не перша компанія яка подала позов. Раніше судовий позов на ДК «Укргазвидобування» з вимогою укласти прямий договір купівлі-продажу газу вітчизняного видобутку подало столичне комунальне підприємство — «Київтеплоенерго».
 
Нагадаємо, АТ «Укргазвидобування», що є дочірнім підприємством «Нафтогаз України», — найбільша газовидобувна компанія у Центральній і Східній Європі, що видобуває 73% природного газу. У 2020 році компанія забезпечила видобуток 13,45 млрд м3 газу, який був відпущений населенню і підприємствам ТКЕ. А лише за 6 місяців поточного року було відпущено 6,4 млрд м3. 
 
Коментарі (0)