ГоловнаПублікаціїОпалювальний сезон 2023-2024Тепловики збільшують борг: українці можуть залишитись без тепла на новорічні свята

Тепловики збільшують борг: українці можуть залишитись без тепла на новорічні свята

До новорічних свят борги ТКЕ через дефіцит обсягів газу, визначених «Нафтогаз Трейдингом», можуть перевищити 1 млрд гривень, в наслідок чого мешканці багатьох українських міст можуть залишитись без тепла на новорічні свята
Підприємства теплокомуненерго з початку опалювального сезону 2021/22 почали нарощувати борги перед НАК "Нафтогаз України". Про це свідчать дані порталу Energy Map.
 
Вперше з початку опалювального сезону борги ТКЕ за газ для виробництва тепла зросли 30 листопада – на 89 мільйонів гривень. Протягом наступного тижня (до 7 грудня) заборгованість підвищилась ще на 135 млн грн. У відносних значеннях сукупний борг перед "Нафтогазом" з 30 листопада зріс на 0,4% - до 57,7 млрд грн (станом на 14 грудня).
 
Найактивніше борги за тепло в цей період нарощували: Криворізька теплоцентраль (+23,9 млн грн)  АТ "Сєвєродонецька ТЕЦ" (+18,5 млн грн), АТ "Сумське НВО" (+17,7 млн грн), "Миколаївоблтеплоенерго ОКП" (+11,2 млн грн).
 
Борги за газ для виробництва тепла
 
 
 
Борги за газ для виробництва електроенергії
 
 
"Нафтогаз" також окремо обліковує борги за газ, використаний для виробництва електроенергії теплоелектроцентралями (ТЕЦ). Попри те, що в цей опалювальний сезон ТЕЦ активно використовуються в якості балансуючих потужностей в об’єднаній енергосистемі (ОЕС), заборгованість цих підприємств поки що не зазнала значних змін.
 
З початку опалювального сезону вперше зросли борги: з 30 листопада на 16,3 млн грн, або на 0,1%, - до 12,3 млрд грн (борг станом на 14 грудня).
 
"Цікавою є ситуація із заборгованостями двох підприємств за поставлений газ для потреб виробництва тепла: КП "Харківські теплові мережі" та ПрАТ "Харківська ТЕЦ-5". Річ у тому, що у першого підприємства в період з 30 листопада по 7 грудня 2021 року заборгованість зросла на 1,252 млрд грн, в той час, як ПрАТ "Харківська ТЕЦ-5" зменшила свої боргові зобов’язання на ті ж на 1,252 млрд грн. Аналогічна ситуація мала місце і щодо боргів за газ для потреб виробництва електроенергії: в "Харківських теплових мереж" з 12 на 19 жовтня борги зросли на 1,56 млрд грн, а у ПрАТ "Харківська ТЕЦ-5" - зменшились на ті самі 1,56 млрд грн", - прокоментували ситуацію з боргами аналітики Energy Map.
 
Тим часом у НАК "Нафтогаз України" наголосили, що тепловиробникам необхідно оперативно, до 27 грудня поточного року, укласти угоди для погашення заборгованості за різницею в тарифах
 
Водночас Міжгалузева асоціація "Укртеплокомуненерго" заявляє, що до новорічних свят борги ТКЕ через дефіцит обсягів газу, визначених «Нафтогаз Трейдингом», можуть перевищити 1 млрд гривень, в наслідок чого мешканці багатьох українських міст можуть залишитись без тепла на новорічні свята.
 
Тепловики запевняють, що ГК «Нафтогаз Трейдинг» відмовляється коригувати в ході опалювального сезону обсяги природного газу для ТКЕ, які були визначені «Нафтогаз Трейдингом» в односторонньому порядку без консультацій та погодження з тепловиками. 
 
Через це збитки 15 підприємств теплокомуненерго в жовтні  склали 817 млн грн, а в поточному грудні вже оголосили про збитки на загальну суму понад 72 млн грн 5 теплопостачальників. 
 
Представникам ТКЕ прийшлось вкотре за цей опалювальний сезон звертатись до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням зобов’язати «Нафтогаз Трейдинг» відкоригувати обсяги в угодах з теплопостачальниками за фіксованими цінами. 
 
В іншому випадку теплопостачальники будуть змушені перевести роботу обладнання котелень та мереж в режим «технологічної броні», щоб виключно зберегти внутрішньобудинкові системи в робочому стані. Це означає, що мешканці багатьох українських міст в умовах стрімкого похолодання можуть залишитись без тепла під час новорічно-різдвяних свят через відсутність природного газу за фіксованими цінами.
 
Коментарі (0)