ГоловнаНовини ЖКГЖитлоУ 2018 році податок на нерухомість зросте в два рази

У 2018 році податок на нерухомість зросте в два рази

Протягом 2017 року, з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачується фізичними особами, сформовано 34 526 податкових повідомлень-рішень на загальну суму 73 млн 800 тис. грн

Зростання мінімальної зарплати може бути не тільки гарною новиною. Як мінімум, для власників великих квартир і будинків, адже зростання соціальних стандартів безпосередньо впливає і на розмір податку на нерухомість. Скільком киянам потрібно буде платити податок у 2018 році, до яких сумах потрібно себе готувати і кому платити не Прідері.

Як повідомили в Головному управлінні УКРІНФОРМ Києва, протягом 2017 року, з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачується фізичними особами, сформовано 34 526 податкових повідомлень-рішень на загальну суму 73 млн 800 тис. Грн. Із зазначеної суми до бюджету надійшло 32 млн 700 тис. Грн.

«У 2018 році прогнозована кількість сформованих податкових повідомлень-рішень складатиме 40 тис.», - повідомили в ГФС.

Очікувати ці повідомлення слід до 1 липня, а оплатити податок потрібно буде протягом 60 днів. При цьому, в разі несплати буде нараховано штраф в розмірі 20% від суми нарахування та пеня за кожний день прострочення платежу.

Тому навіть якщо повідомлення-рішення не прийшло до вас поштою, хоча за вашими розрахунками податок вам все ж повинні нарахувати, експерти радять самим звернутися в ГФС і уточнити, чи є по вам рішення про нарахування, щоб в результаті не довелося платити штраф і пеню .

Ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для об'єктів житлової та / або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням місцевої влади і не перевищують 1,5% від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. м. До речі, в 2017 році мінімальна зарплата складала 3200 грн.

«Щоб «пом'якшити» податковий ефект від такого значного підвищення мінімальної зарплати законодавець запропонував застосовувати до ставки понижуючий коефіцієнт 0,5. Київрада вирішила застосовувати коефіцієнт 0,75. Тому, в цьому році платіж за додатковий метр становитиме 24 грн, що майже в два рази більше платежу, який сплачувався в минулому році», - говорить Олександр Бородкін, партнер ЮФ« Василь Кісіль і Партнери», керівник практики «Будівництво та нерухомість» .

Для порівняння, в 2017 році ставка податку відповідно до рішення Київради була встановлена ​​в розмірі 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. Іншими словами, за 1 кв. м, платили 13 грн 78 коп., оскільки мінімальна зарплата становила +1378 грн.

 

Таким чином, у 2017 році за квартиру загальною площею 100 кв. м потрібно було заплатити 551 грн 20 коп. податку на нерухомість. У 2018 року власники цієї ж квартири поповнять державну скарбницю на 960 грн.

Законом передбачена пільгова площа нерухомості, за яку платити не потрібно. Це стосується як фізичних, так і юридичних осіб.

Платити податок не доведеться власникам житлової та нежитлової нерухомості, площа якої не перевищує:

60 кв. м - для власників квартир;

120 кв. м. - для власників будинків;

180 кв. м - для різних типів об'єктів нерухомості, в тому числі їх частин (у разі одночасного перебування у власності платника податку кількох об'єктів, в тому числі їх частин).

Наприклад, якщо людина володіє квартирою площею 61 кв. м, то йому доведеться заплатити податок за 1 «зайвий» квадратний метр. Для власника столичної нерухомості ставка складе 24 грн.

Крім того, податок не потрібно платити з об'єктів нерухомості, що належать державі або територіальним громадам, дитячих будинків сімейного типу; об'єктів житлової нерухомості, що належать дітям-сиротам; дітям, позбавленим батьківського піклування; дітям-інвалідам, яких виховують одинокі батьки; гуртожитків; промислової нерухомості; нерухомості, що використовується в сільськогосподарській діяльності; об'єктів нерухомості, що перебувають у власності громадських організацій інвалідів і їх підприємств; храмів; дитячих садків.

 

 
Коментарі (0)