ГоловнаНовини ЖКГЖитлоУ 40% забудовників України немає грошей

У 40% забудовників України немає грошей

Забудовники України не мають власних коштів для будівництва ЖК

Забудовники України не мають власних коштів для будівництва ЖК

Забудовники мають обсяг власних коштів на ведення будівництва, якого вистачить лише на перші 3-5 місяців. Про це стало відомо з повідомлення СЕО Caspian Service Ч.Кішіева. Сьогодні Головною проблемою будівельних компаній, що займаються будівництвом некомерційної нерухомості, є відсутність будь-яких можливостей для акумуляції та залучення капіталу під реалізацію проектів. Сьогодні гроші не пропонують ні банківські інститути, ні державні програми. Подібні програмні пакети довгих кредитів 3-5% річних дозволили б вести будівництво в потрібному темпі без очікування надходжень від інвесторів квартир.

Експерт зазначив, що за два останні роки в найризикованішою зоні знаходяться інвестори, які роблять вклади в проекти таких компаній, які одночасно зайняті реалізацією від 5 і більше проектів. Для таких клієнтів використовуються механізми «перехресного фінансірованіяе»: кошти, виручені з продажу квартир в споруджуваному об'єкті компанія-девелопер направляє на початок нового проекту. Але при виникненні труднощів з будівництвом, єдина фінансова ланцюг рветься, що веде до затримок з темпами робіт і навіть банкрутств компаній.

Сьогодні, за даними спікера, тільки 20% всіх проектів на стадії будівництва мають фінансування, достатнє для його завершення, незалежно від поточного стану продажів (в основному від іноземних інвесторів). Це або великі жілкомплексом, або об'єкти еліт-класу. І майже 40% не мають коштів підняти об'єкт з етапу старту.

 

 
Коментарі (0)