ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГУ бюджеті немає грошей на виконання Нацплану по промислових викидів

У бюджеті немає грошей на виконання Нацплану по промислових викидів

Україна звернеться до європейської спільноти з аргументами, щоб відстрочити виконання Нацплану на 5 років

Україна на екологічну модернізацію карбонової енергетики потрібно 4 мільярди гривень.

Про це розповів під час zoom-конференції EU4Energy Governance: High-level Policy Talks on Clear Energy Development in Ukraine заступник міністра енергетики України Максим Немчінов.

"Хочемо передбачити, щоб модернізація пройшла на найбільш ефективних блоках, які вже пройшли реконструкцію і будуть затребувані в найближчі 15-20 років, - сказав чиновник. - Якщо вважати тільки блоки, які можуть бути ефективними, це приблизно 4 мільярди, чималі кошти, знайти джерело фінансування досить складно ".

Тому Україна звернеться до Євросоюзу з проханням відстрочити виконання Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок. "Кілька варіантів розглядаємо, але будемо звертатися до Енергетичного співтовариства і просити підтримати нас щодо термінів реалізації Нацплану ... Є три варіанти, оптимістичний, реалістичний та песимістично. Вже розуміємо, що будемо аргументовано просити перенесення термінів на п'ять років".

Щодо зелених тарифів - в міністерстві сподіваються вирішити питання до кінця року. Та й в цілому до ідеї зеленої енергетики стали холонути. "Наші кліматичні умови не дозволяють нам розраховувати на ВДЕ в якості маневреної або базової сили. Немає стільки сонця, як в Туреччині або Єгипті, немає стільки вітру, як, наприклад, в Німеччині, а необхідно думати про баланс, маневруванні в системі", - сказав заступник міністра. При цьому окреслив нові сфери інтересів української енергетики: енергостораджі і водень.

Заступник міністра екології Руслан Стрілець поскаржився: законопроект, який дозволить вплинути на промислове забруднення в Україні існує. "Він був готовий в кінці 2019 року і дозволяв наблизити імплементацію 75 директиви ЄС, пройшов громадські слухання, але після зміни уряду процедуру, по суті, почали заново", - розповів Стрілець. Зараз він узгоджений з усіма стейкхолдерами процесу у виконавчій владі і переданий в Кабмін. При цьому, уточнив заступник міністра екології, в уряді розуміють, що рано чи пізно питання вуглецевих податків дійдуть до України: "Ми повинні йти шляхом скорочення викидів. Упевнений, що найближчим часом Рада почне роботу над цим законопроектом".

Директор Секретаріату Енергетичного співтовариства Янез Копач до теми відстрочки виконання плану по викидах поставився скептично.

"Ми не зможемо особливо допомогти, - сказав він. - Ми передаємо пропозиції України Європейської комісії, яка передає Європейській Раді. І пояснити, що це хороше рішення, складно, тому що в Європі все говорять про Green Deal".

 

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
09 Вересня 2020 p. 16:30
Є спостереження, що при досить помірних посадових окладах керівні працівники держустанов регулярно, щомісяця отримують премії, що у декілька разів (!) перевищують їх посадовий оклад. --------------------------Тому є пропозиція для прем"єр-міністра, щоб при розрахунку пенсій таким керівним працівникам їхні регулярні премії не бралися до уваги. Крім того, треба переглянути вже призначені пенсії бувшим держкерівникам , і перерахувати їх без регулярних премій. Це дасть суттєву економію держбюджету і зменшить соціальну напругу у державі.
Коля Пухов
09 Вересня 2020 p. 16:31
Уточнення-----------------Керівні працівники держустанов - це, наприклад, головбухи Управлінь освіти м.Києва. Про них точно відомо, що вони щомісяця отримували премії, що у декілька разів перевищували їх посадовий оклад. Скоріше всього, подібних керівних посад у державі досить багато, і кожне з них на цій посаді проїдає бюджет за п"ятьох....