ГоловнаНовини ЖКГЕнергозбереженняУ бюджнтних установах запровадять енергоменеджмент для економії енергоресурсів

У бюджнтних установах запровадять енергоменеджмент для економії енергоресурсів

Місцева влада має затвердити положення про впровадження системи енергоменеджменту, контролювати впровадження реформ та фінансувати їх. Держенергоефективності в свою чергу надаватиме консультації.

 Місцева влада має затвердити положення про впровадження системи енергоменеджменту, контролювати впровадження реформ та фінансувати їх. Держенергоефективності в свою чергу надаватиме консультації.

27 квітня в рамках III Форуму енергоефективного партнерства підписано Меморандуми про партнерство щодо запровадження систем енергетичного менеджменту у бюджетних установах. За інформацією прес-служби Держенергоефективності, меморандуми підписано з 15 облдержадміністраціями, серед яких є і Полтавська ОДА.

Підписантами документу є Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України й облдержадміністрації чи міські ради. У рамках підписаного меморандуму відповідні державні органи взяли на себе зобов’язання впроваджувати системи енергоменеджменту у школах, дитсадках, лікарнях та інших бюджетних закладах. Надавати їм підтримку у цьому буде Держенергоефективності.

«На плечі» ОДА чи міських рад лягло ряд функцій. Це

затвердження  положення про впровадження енергоменеджменту;
започаткування інститутів  енергоменеджерів в бюджетних установах;
контроль процесу реформ та передбачення фінансування для подальшого впровадження енергоефективних заходів у бюджетних установах.

Держенергоефективності у рамках меморандуму має:

надавати консультації;
сприяти підготовці енергоменеджерів;
запровадити національну систему моніторингу функціонування систем енергоменеджменту в бюджетних установах;
створити відкриту базу даних енергетичних характеристик таких будівель, а також перелік успішних історій з цього питання;
запровадити рейтингову оцінку діяльності бюджетних установ у сфері енергоефективності.

Причину для запровадження енергоменеджменту назвав голова Держенергоефективності  Сергій Савчук:

«В Україні налічується близько 78 тис установ, що фінансуються за рахунок бюджетних коштів: як державного, так і місцевих рівнів. Витрати енергоресурсів на опалення приміщень в Україні у 2-3 рази вищі, ніж, наприклад, у країнах ЄС. Вирішити це питання можна, впровадивши систему енергоменеджменту на  місцях»

Впровадження енергоменеджменту допоможе постійно відслідковувати витрати енергетичних ресурсів та приймати управлінські рішення щодо їх ефективного використання. При початковому етапі впровадження систем енергоменеджменту без капіталовкладень вже можна досягти від 5% до 10% економії енергоресурсів. Скорочення енергоспоживання сягне 20% за рахунок налагодження енергоефективної експлуатації об’єктів.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
02 Травня 2017 p. 20:58
Щодо енергозбереження, то працівники бюджетних установ, часто на протязі усього робочого дня микрохвильовками, електрочайниками та іншими потужними електроприладами спалюють державну електроенергію. Крім того, біля кожної такої працівниці стоїть потужний електрообігрівач. Навіщо те енергозбереження, адже держава розрахується за будь-яку кількість спаленої електроенергії. ------------------------А тепер уявіть, що буде, якщо дома у цих держпрацівниць поставлять індивідуальні газові лічильники -- вони за для економії газу і усю їжу для своєї сім"ї будуть готувати на роботі. -------------------------------------Крім того, не зайве зауважити, що працівники держустанов складають переважну більшість зайнятого населення , а також те, що вони не виробляють ні матеріальних речей, ні духовних цінностей. Тобто, їх завищене енергоспоживання не є виправданим.