ГоловнаНовини ЖКГНовини ЖКГУ Дніпропетровську електролічильники зв'яжуть з сервером

У Дніпропетровську електролічильники зв'яжуть з сервером

Показання з квартир будуть відразу потрапляти в «Дніпрообленерго».

Вже в лютому «Дніпрообленерго» планує встановити в будинках споживачів енергії спеціальні лічильники, які будуть автоматично передавати показання по радіоканалу на сервер компанії. Днями підприємство уклало угоду на поставку 46 автоматизованих систем обліку електроенергії з лічильниками на суму 150,7 тис. грн. Як пояснили в інформцентрі «Дніпрообленерго», вдосконалені лічильники вже встановлені в квартирах більш ніж 11 тис. жителів області.

«В Ювілейному вже замінили лічильники. Це безкоштовна послуга. Завдяки новим приладам співробітникам компанії не потрібно буде ходити по квартирах, щоб звірити покази споживання електроенергії, а «Дніпрообленерго» зможе краще контролювати своїх абонентів, адже свідчення автоматично передаватимуться на сервер», - розповіли в інформцентрі. Правда уточнили, що точного списку, кому і коли будуть встановлювати прилади, поки немає, але в цьому році планують замінити понад 21 тис. лічильників.

У той же час по місту вже поповзли чутки про те, що нові лічильники будуть накручувати додаткові кіловати. «Ми вже з новим лічильником, але тепер з тривогою чекаємо, скільки накрутить за місяць. Адже установники обмовилися, що ці прилади вважають електроенергію по високому класу точності», - каже мешканка Ювілейного.

Виконавчий директор торгової компанії з продажу електролічильників Олександр Соломаха підтвердив побоювання городян і повідомив, що, дійсно, вдосконалений лічильник вважає кіловати набагато точніше, ніж його попередники, встановлені 30-40 років тому, тому цілком можливо, що квитанції про оплату споживачам прийдуть з більшою сумою . За словами техконсультанта фірми-виробника лічильників Сергія Набоки, сервер ідеально захищений від атак хакерів. «Система передачі даних працює аналогічно блютуз. Налаштуватися на сигнал можна, і якщо хакеру вдасться потрапити в систему, то він зможе тільки побачити показники. Змінити їх не вдасться», - запевнив фахівець.

А от місцевий радіоаматор Сергій повідомив, що радіоканалу цілком можна створити перешкоди і він не зможе передати інформацію на сервер.

Джерело - газета «Сегодня»

 
Коментарі (0)