ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024У ДТЕК пропонують містам Донеччини перейти на електроопалення

У ДТЕК пропонують містам Донеччини перейти на електроопалення

Міста Донецької області розглядають перехід на індивідуальне електроопалення як більш ефективну заміну застарілих систем централізованого теплопостачання.

Міста Донецької області розглядають перехід на індивідуальне електроопалення як більш ефективну заміну застарілих систем централізованого теплопостачання. Під час круглого столу в Донецькій обладміністрації, керівництво області, мери міст, і фахівці ДТЕК Днонецкобленерго обговорили перспективи такого переходу. Про це повідомили Маріуполь-Експрес в відділі з корпоративних комунікацій ПАТ "ДТЕК Донецькобленерго".

"Обласна влада заявляють, що підготовка до опалювального сезону з кожним роком створює все більше проблем. Особливо в населених пунктах, де система теплопостачання розбалансована в зв'язку з переходом окремих квартир на індивідуальне опалення. Крім того, не рідкість приклади, коли через зношеність тепломереж більше опалюється земля, ніж квартири", - пояснюють свою зацікавленість в ДТЕК.

В ході круглого столу, який пройшов минулого тижня, на рівні області була досягнута домовленість опрацювати дорожню карту щодо децентралізації опалення. Також було прийнято рішення підготувати стратегію розвитку електроопалення в Донецькій області для тих міст, де перехід на електрообігрів буде найбільш ефективний.

"Перелік назрілих проблем при підготовці до опалювального сезону змусив нас замислитися і якомога швидше провести аналіз щодо застосування альтернативних способів опалення міст області. Таке завдання ми отримали від губернатора. Один з розглянутих варіантів - переклад міст на електроопалення, - зазначив перший заступник губернатора Донецької військово -Цивільний адміністрації Євген Вілінський в ході круглого столу. - Зараз ми оцінюємо пропозиції мерів по оптимізації систем теплозабезпечення міст області з залучення експертів - енергетиків, енергоаудиторів, проектних інститутів, виробників. Це допоможе не допустити неконтрольованих процесів і перейти на альтернативний, більш якісний джерело тепла, без шкоди для міських інфраструктур і жителів населених пунктів ".

У свою чергу, ДТЕК Донецькобленерго заявив про свою готовність провести всі підготовчі роботи щодо посилення мереж і модернізації електроустаткування. Однак для початку реалізації подібних проектів необхідно їх обов'язкове затвердження як доповнення до поточної інвестиційною програмою компанії.

"Наша компанія готова підтримувати ініціативу міст по переходу на альтернативне джерело теплопостачання населених пунктів - електрообігрів. На сьогодні ми активно вивчаємо таку можливість в Покровське і Великому Добропілля. При цьому нам дуже важливо синхронізувати наші зусилля з місцевою владою, щоб компанія могла заздалегідь підготувати мережі до підвищеного навантаження, виконавши модернізацію і посилення необхідних ділянок. У нас є чіткий план дій. Головне, щоб таке переоснащення мало плановий характер, і було підкріплено з Відповідність фінансуванням, підтвердженим державним регулятором ", - зазначив генеральний директор ДТЕК Донецькобленерго Олексій Дегтярьов.

У зв'язку з тим, що перехід міст на електроопалення може істотно підвищити навантаження на мережі, мери міст і енергетики погодилися з важливістю своєчасного виділення коштів на підготовку електромереж до зростання навантаження в зимовий період. Учасники одноголосно висловилися за необхідність доповнення інвестпрограм енергопостачальних компаній з боку Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), зокрема, в питанні фінансування з планомірного переходу міст на електроопалення.

Крім того, учасники заходу готують до підписання звернення до глави Кабінету міністрів України Володимиру Гройсману про необхідність доповнення в 2018 році державної програми "Теплі кредити" з можливістю покупки електроопалювального обладнання населенням на пільгових умовах.

"У середніх і малих містах України, і в Донецькій області зокрема, є багато прикладів застарілого та неефективного центрального опалення. На відновлення нормальної роботи таких систем потрібні колосальні інвестиції, які привернути може бути просто не реально. І щоб не погіршувати ситуацію, ряд українських міст вже реалізували проекти по децентралізації опалення, що відразу позначилося на якості опалення жителів в кращу сторону. Подібні проекти в Донецькій області дозволять поліпшити опалення жителів, вирішити проблем міської влади в питанні субсидування неефективного центрального опалення. вивільняються кошти можна буде спрямовувати не на підтримку застарілих і капіталомістких комунальних систем, а в допомогу споживачам для переходу на більш економне індивідуальне опалення ", - вважає керівник офісу стратегічних проектів ДТЕК Енерго Ігор Маслов.

 

 
Коментарі (3)
Коля Пухов
20 Жовтня 2017 p. 22:39
Десь тут я читав, що в Одесі взагалі припинено гаряче водопостачання. Отже, наступним "прогресивним" кроком має бути взагалі припинення опалення...
Коля Пухов
22 Жовтня 2017 p. 22:14
Потім прогнозується відключення електро- і газопостачання; отже, кожна сім"я має купити собі електрогенератор та хоча б пару газових балонів....
Коля Пухов
23 Жовтня 2017 p. 22:01
Ви уявляєте працюючі електрогенератори і газові балони у міських квартирах?