ГоловнаКоментаріГазопостачанняУ ЄС не вистачає газу для України

У ЄС не вистачає газу для України

Експерти не бачать доцільності у довготривалих і безрезультатних переговорах з Росією щодо знижки на газ. На їхню думку, краще було б налагоджувати стосунки з Заходом, адже Європа може забезпечити газом Україну, але поки не має достатніх запасів.

У Євросоюзу є технічна можливість повністю витіснити своїм газом в Україні російське «блакитне» паливо, однак на сьогоднішні на це не вистачає самого газу. Про це заявив екс-радник Президента України з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, - повідомляє «ГолосUA».

«Думки з приводу перемовин України з Росією щодо газу я розбив би на кілька складових. По-перше, мені незрозуміло, які можуть бути переговори в умовах війни, коли весь світ фактично визнав, що є агресор - Росія, коли у нас немає Криму і напруга на Донбасі», - зазначив експерт.

По-друге, за його словами, незрозумілим залишається, чому несподівано в п'ятницю, 30 травня, було заплачено Україною частину боргу «Газпрому».

«З одного боку, ми заборгували за газ невідомо скільки, незрозуміло, якою має бути ціна на газ, з іншого боку глава Кабміну Арсеній Яценюк заявляє, що Росія вкрала в України 2 млрд кубометрів газу. Цікаво, це враховано у тому боргу перед Росією чи ні? І третя сторона медалі: якщо ви так хочете платити за свої борги, існує відпрацьований міжнародний механізм, коли гроші кладуться в кредитний банк третьої країни, блокуються до рішення іншої суперечки. Тоді всі були б задоволені. Не було б підстав зайвий раз судитися через те, що хтось комусь вчасно не повернув борги. Чому цю процедуру не реалізовують, я не можу зрозуміти», - обурився експерт.

Читайте також: Україна може розрахуватися з боргами за газ за тимчасовою ціною

Він також підкреслив, що Україна на сьогоднішні в газовому питанні найменш залежить від Росії.

«Ми можемо елементарно відмовитися від російського імпорту, і Росія це знає, за рахунок імпорту з Заходу, поки Захід нам допомагає. Технічно така можливість є. Інше питання, що наразі в Євросоюзі для цих цілей не вистачає газу. Нам потрібно витрачати час не на те, щоб у Москви вибивати якісь знижки на газ, а їхати в Євросоюз і там домовлятися з основними споживачами газу», - підсумував Богдан Соколовський.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, 30 травня НАК «Нафтогаз України» перерахувала ВАТ «Газпром» 786,3 млн дол. за природний газ, імпортований у лютому-березні ц. р, повністю сплативши поставки природного газу в Україні за І квартал 2014 року за ціною 268,5 дол. за тис. куб. м, яка не є суперечливою для компанії.

2 червня стало відомо, що НАК направила ВАТ «Газпром» проект додаткової угоди, яка дозволить врегулювати всі спірні питання в частині імпорту російського газу. Цим документом передбачається внесення змін в умови Контракту в частині ціни, обсягів та умов поставок природного газу.

 
Коментарі (0)