ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаУ Кабміні продовжили надзвичайні заходи на ринку електроенергії ще на місяць

У Кабміні продовжили надзвичайні заходи на ринку електроенергії ще на місяць

Завдяки надзвичайним заходах в енергетиці внесок атомної енергетики у вироблення електроенергії в Україні в квітні досяг 62,5%.

Кабінет Міністрів України продовжив термін дії надзвичайних заходів на ринку електричної енергії, введених три місяці тому, ще на один місяць.

Про це йдеться у повідомленні «Інтерфакс-України».

«Потрібно продовжувати (заходи), тому що мають приймати оперативні управлінські рішення: ми управляємо системою не в штатному режимі, на превеликий жаль. Але і цей іспит ми пройдемо, хто б нам не заважав», – заявив прем’єр Володимир Гройсман на засіданні уряду в четвер.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик зазначив, що введення надзвичайних заходів надало можливість заощадити 1,7 млн тонн вугілля і збільшити його запаси на складах до 2,2 млн тонн, що відповідає рівню запасів восени 2016 року – перед початком опалювального сезону.

Ігор Насалик також повідомив, що завдяки впровадженим заходам внесок атомної енергетики у вироблення електроенергії в Україні в квітні досяг 62,5%, а минулої неділі було встановлено абсолютний рекорд – 68% порівняно з 47% у травні минулого року.

Нагадаємо, надзвичайні заходи в енергетиці, передбачені урядовим розпорядженням №103-р від 15 лютого 2017 року, вступили в дію з 17 лютого через блокаду поставок товарів з зони АТО, зокрема, вугілля антрацитної групи, на якому працює половина ТЕС енергогенерувальних компаній країни.

У період дії надзвичайних заходів НЕК «Укренерго» зобов’язана визначити допустимий рівень зниження резерву енергогенерувальних потужностей; встановити вимоги щодо складу обладнання ТЕС у розрізі енергоблоків; за необхідності та за погодженням з Міненерговугілля – застосовувати графіки аварійних відключень.

У свою чергу, ДП «Енергоринок» необхідно розробити графіки навантаження енергосистеми з урахуванням вимог «Укренерго» щодо складу обладнання ТЕС; забезпечити нарахування платежів за електроенергію її виробникам (які працюють за ціновими заявками), для яких зафіксовані графіки та обсяги виробництва, граничної ціни системи.

Зокрема, НАЕК «Енергоатом» зобов’язана забезпечити часткове розвантаження окремих блоків АЕС у вихідні та святкові дні за необхідності.

 

 
Коментарі (0)