ГоловнаНовини ЖКГЖитлоУ Кабміні розповіли, кому даватимуть доступну іпотеку

У Кабміні розповіли, кому даватимуть доступну іпотеку

Міністр фінансів Сергій Марченко пояснив, як планують реалізовувати нову програму "Доступна іпотека" та хто і на яких умовах зможе нею скористатись

 

Міністр фінансів Сергій Марченко пояснив, як планують реалізовувати нову програму "Доступна іпотека" та хто і на яких умовах зможе нею скористатись.

Марченко зазначив, що іпотеку під 7 відсотків вирішили запроваджувати паралельно із чинною програмою бізнес-кредитування "5-7-9" за рахунок Фонду розвитку підприємництва.

"Це питання наразі дискутуємо, оскільки, на жаль, не маємо ще іпотечного ринку, а тільки створюємо певні його сегменти. Важливо створити певну економічну динаміку. Запровадити мотивацію – розвиток будівництва нового житла як ключову ідею проекту. Розуміємо, що маємо і в нинішню іпотеку надати певний поштовх і ресурс", – сказав міністр.

За його словами, конфігурація іпотеки ще може бути змінена і наразі обговорюються різні варіанти, однак є чітко узгоджені аспекти.  

"Але ключові маркери – ставка 7 відсотків, максимальна сума іпотеки – 2 мільйони гривень, строк – до 20 років, перший внесок – 15 відсотків вартості. Є нормативна площа з огляду на кількість членів родини. Беремо до розгляду первинний і вторинний ринки житла. Готові це питання обговорювати з банківським середовищем, аби вже найближчим часом були видані перші пільгові кредити. Прагнемо створити умови, за яких частину ризиків перекласти з банків на державу. Це – підйомна історія, маємо достатній ресурс, тому рухаємося в цьому напрямку", – зазначив очільник Мінфіну.

Міністр також пояснив, кому може бути доступна іпотека за пільговими умовами.

"Критерії (які можуть отримати доступну іпотеку, – ред.). передбачені чинною постановою. Насамперед ідеться про внутрішньо переміщених осіб, освітян, медиків, працівників бюджетної сфери, молоді родини, які потребують поліпшення житлових умов, мешканців гуртожитків та аварійних будинків. Але надалі прагнемо відмовитися від категорійності та надати можливість усім громадянам скористатися доступною іпотекою", - сказав Марченко.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль раніше заявив, що Кабінет міністрів планує і надалі знижувати ставку по іпотеці для українців. Зокрема, ідеться про зниження ставки до 5 відсотків. 

27 січня Кабмін затвердив постанову під назвою "Деякі питання забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва з метою здешевлення вартості іпотечних кредитів". Ця постанова передбачає, що Фонд розвитку підприємництва здійснює компенсацію відсоткової ставки до рівня 7% річних за іпотечними кредитами, що надаються позичальникам на придбання житла, з метою здешевлення їхньої вартості.

При цьому, компенсацію відсотків Фонд надаватиме лише тим позичальникам, які отримали іпотеку у національній валюті та в уповноваженому банку. Скористатися цією компенсацією зможуть як громадяни України, які прагнуть купити квартиру, так і ті, хто хоче побудувати будинок самостійно. Але в іпотеку не можна буде придбати житло, яке побудоване до 2015 року.

Програма зі здешевлення вартості іпотечних кредитів запрацює в межах програми "Доступні кредити 5-7-9%".

 

 

 
Коментарі (0)