ГоловнаНовини ЖКГБлагоустрійУ Києві поліція почне полювання на курців

У Києві поліція почне полювання на курців

У Києві повернулися до питання формування муніципальної поліції, яка покликана допомагати силовикам в частині охорони порядку.

Як пише видання «Вести», такий проект буде винесено на найближчу сесію Київради, оскільки минулого депутати його прокотили. У поліції кажуть, що такі помічники звільнять їм руки для розкриття тяжких злочинів, втім, є маса ризиків перетворення дружинників в так звану приватну армію.

Мер Віталій Кличко видав перші 36 посвідчень членам новоствореного громадського формування з охорони порядку «Муніципальна варта». За задумом, формування співпрацюватиме з поліцією, а в його функції, за словами мера, буде входити підтримання порядку і рішення проблем незаконної торгівлі та паркування. Спікер «Муніципальної варти» Антон Колумбет розповів, що зараз вони узгоджують з поліцією графік патрулювання і незабаром вийдуть на вулиці.

«Варта» стежитиме за дрібними правопорушеннями, наприклад, розпиванням алкоголю в недозволених місцях, курінням. Для прикладу: якщо ви п'єте пиво на дитячому майданчику, дружинник має право попросити вас цього не робити або викликати поліцію для складання протоколу. У крайніх випадках дружинники зможуть застосовувати силу і затримувати людей, але для цього потрібні вагомі підстави. Наприклад, якщо прямо на очах у патруля хтось скоїв кримінальний злочин. За адмінпорушення ніхто, крім правоохоронних органів, затримувати не може. Не можуть вони і застосовувати зброю, навіть якщо хтось із «Варти» отримає право на його носіння.

«Якщо ж дружинникам здасться, що хтось здійснює правопорушення і вони самі його затримають, це діяння можна буде оскаржити в суді. З огляду на, що людей набирають без профільної освіти, боюся, випадків буде маса », - каже адвокат Іван Ліберман.

 

 
Коментарі (0)