ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУ комітеті ВР з енергетики схвалили анбандлінг «Нафтогазу»

У комітеті ВР з енергетики схвалили анбандлінг «Нафтогазу»

Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг підтримав проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відділенням діяльності з транспортування природного газу» №2239-1

 

Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг підтримав проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відділенням діяльності з транспортування природного газу» №2239-1, який необхідний для завершення анбандлінгу.

Про це повідомила прес-служба «Нафтогаз України».

Законопроект передбачає, що газотранспортна система України залишається в стовідсоткової державної власності. Згідно із законопроектом повноваження НКРЕКУ розширюються з метою забезпечення контролю та моніторингу незалежності нового оператора ГТС.

«Рішення парламентського комітету особливо важливо, враховуючи, що реформа галузі, спрямована на побудову прозорих відносин в енергетиці, відбувається в умовах активного опору з боку представників старих еліт, які десятиліттями отримували корупційну ренту, нерідко діяли в інтересах Російської Федерації і прагнуть повернути старі підходи до роботі українського ринку газу », - йдеться в повідомленні« Нафтогазу ».

Секретаріат Енергетичного співтовариства підтвердив відповідність законопроекту вимогам Третього енергопакету ЄС.

4 жовтня оператор ГТС подав документи на сертифікація, яка дасть право «Оператору ГТС України» здійснювати транспортування природного газу по території України. Успішна сертифікація є одним з вимог для продовження транзиту російського газу по території України.

Глава НКРЕКУ повідомила, що регулятор проведе попередню сертифікацію Оператора ГТС до 15 листопада.

18 вересня Кабінет міністрів затвердив модель відділення оператора ГТС від «Нафтогазу» за моделлю ISO (Independent System Operator). Фінальним етапом анбандлінгу стане висновок ТОВ «Оператор ГТС України» зі складу Групи Нафтогаз і його передача у власність та управління державною компанії ВАТ «Магістральні газопроводи України», підпорядкована Міністерству фінансів України.

 

 

 
Коментарі (0)