ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаУ Криму «померла» зелена енергетика

У Криму «померла» зелена енергетика

У Криму зупинилися всі сонячні та вітрові електростанції. Це пов'язано з невизначеною ситуацією в регуляторній базі щодо об'єктів енергетики на півострові.

Україна ще напочатку квітня припинила розрахунки з виробниками електроенергії в Криму. Через це на півострові зупинилися всі сонячні та вітрові електростанції, які одержували раніше високий тариф від українського оптового енергоринку. Про це заявив заступник голови комітету Криму з палива, інноваційної політики та енергетики Сергій Бедрик, пише «Комерсант».

За інформацією видання, ТЕЦ в Криму працюють безкоштовно. У цей час Міністерство енергетики розробляє нову систему договірних розрахунків за електроенергію на півострові. 

«Кримські електростанції на основі відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) зупинено: українське ДП «Енергоринок» розірвало договори з генерацією на півострові. Потужність вітростанцій (ВЕС) в Криму - 63 МВт, сонячних станцій (СЕС) - 267 МВт. У зеленої енергетики в Криму немає держпідприємств, приватникам Україна не оплачує підвищені тарифи», - сказав представник Міненерго.
 
До речі, зупинку роботи СЕС на півострові з 1 квітня підтвердив найбільший девелопер проектів ВДЕ в Криму австрійська Activ Solar. «Це пов'язане з невизначеною ситуацією в регуляторної бази щодо об'єктів енергетики в Криму: не визначено покупці і тарифи»,- пояснюють в компанії. Заморожене і будівництво станцій. Для розвитку ВДЕ в Криму потрібні поправки до закону про електроенергетику, вводять зелений тариф для ізольованої системи з регульованими тарифами, каже Сергій Бедрик.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», вода з Північно-Кримського каналу не йде в Крим. Влада півострова так і не переуклали договори на водопостачання з материка.
 
Довідка: Австрійська компанія Activ Solar більшою мірою належить братам Клюєвим. Андрій Клюєв пропрацював на посаді очільника Адміністрації Президента з 24 січня 2014 року по 26 лютого. До цього близько 4 років він обіймав посаду секретаря РНБО. Сергій Клюєв - бізнесмен, депутат від «Партії регіонів».
 
Коментарі (0)