ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаУ листопаді генерація ТЕЦ зросла на 14%

У листопаді генерація ТЕЦ зросла на 14%

До кінця листопада генерація ТЕЦ збільшилася на 14,2% у порівнянні з попереднім тижнем – до 236,2 млн кВт-год. Сумарно працювали три блоки Київських ТЕЦ-6 та ТЕЦ-5 та один блок Харківської ТЕЦ-5.
На кінець листопада генерація ТЕЦ збільшилася на 14,2% у порівнянні з попереднім тижнем - до 236,2 млн кВт-год. Працювало сумарно три блоки Київських ТЕЦ-6 та ТЕЦ-5 і один блок Харківської ТЕЦ-5, такі цифри повідомила пресслужба ПрАТ НЕК "Укренерго".
 
Як пояснили у компанії, зростання сталося  завдяки проведенню аукціонів на закупівлю допоміжної послуги у теплової генерації, проєктним паливом для якої є газ.
 
Що стосується вугільних ТЕС, виробництво електроенергії збільшилося на 8,4% у порівнянні з попереднім тижнем (до 773,6 млн кВт-год.) попри зменшення споживання електроенергії. Це є наслідком зниження обсягів виробництва інших видів генерацій — АЕС (на 2,5%), ГЕС (на 16,5%) та СЕС і ВЕС (на 21%), а також зростання обсягів експорту з "острову Бурштинської ТЕС" (на 58,8%).
 
Загалом, частка ТЕС у покритті навантаження у порівнянні з попереднім тижнем збільшилася з 22% до 23%.
 
Станом на ранок 29 листопада загальні запаси вугілля на складах ТЕС становили 368,9 тис. тонн, зокрема газового — 263,6 тис. тонн, антрацитового — 105,3 тис. тонн. За заявками виробників, через відсутність палива не можуть працювати 20 блоків та один корпус ТЕС та ТЕЦ загальною потужністю 7,04 ГВт (на ранок 22 листопада – 20 блоків ТЕС та ТЕЦ загальною потужністю 7 ГВт).
 

Нагадаємо, на початку листопада у Міненерго оголосили, що для балансування енергосистеми під час опалювального сезону залучатимуть енергоблоки теплових електростанцій і теплоелектроцентралей, що використовують в якості палива природний газ. Необхідна потужність буде активуватись лише для балансування енергосистеми і як окрема допоміжна послуга. Такий підхід, з однієї сторони, дозволить фінансово збалансувати підприємства, що працюватимуть на природному газі, та уникнути заборгованості перед НАК "Нафтогаз України", а з іншої – матиме мінімальний вплив на ціноутворення на ринку. 

 
Коментарі (0)