ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоУ Міненерго підтримали законопроект про екологічний податок

У Міненерго підтримали законопроект про екологічний податок

Ярослав Демченков пояснив, чому підтримав документ

 

Заступник міністра енергетики і захисту навколишнього середовища Ярослав Демченков підтримав законопроект «Про встановлення нульової ставки податку на викиди СО2 при спалюванні біопалива». Про це він сам заявив на своїй сторінці в Facebook в суботу, 3 квітня. За його словами, відповідне рішення було прийнято після довгої дискусії.

Суть законопроекту в тому, зазначає Демченков, щоб встановити нульову ставку податку на викиди СО2, що здійснюється котельнями, ТЕЦ, ТЕС на біомасі; а також у створенні Реєстру установок, що використовують тверде біопаливо як єдиний вид палива. Чиновник навів ряд аргументів за що, він підтримав проект закону про екологічний податок.

Серед перерахованих причин наступні:

потрібно стимулювати виробництво енергії з біопалива для заміщення викопного палива (вугілля) і імпортного газу;

податок, особливо після його збільшення, є додатковим фінансовим навантаженням на проекти біоенергетики;

біопаливо вважається СО2-нейтральним паливом, адже під час його спалювання двоокису вуглецю утворюється стільки, скільки було поглинуто рослинами під час росту; відповідно до Директиви 2003/87 / ЄС про встановлення схеми торгівлі викидами парникових газів, передбачено, що коефіцієнт викидів парникових газів для біомаси є нульовим;

також є поширеною практикою в багатьох країнах, де біопаливо вважається вуглецево-нейтральним. Після отримання висновку Мін'юсту законопроект буде направлений на розгляд Кабінету міністрів, додав Демченков. Відомо, що законопроект у співпраці з експертним середовищем підготувало Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України.

 

 

 
Коментарі (0)