ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУ Мінрегіоні стверджують, що за борги по комуналці не забиратимуть квартири

У Мінрегіоні стверджують, що за борги по комуналці не забиратимуть квартири

У Мінрегіоні роз’яснили основні положення законопроекту щодо реструктуризації заборгованості споживачів за спожиті житлово-комунальні послуги та розвіяли основні міфи.
У Мінрегіоні роз’яснили основні положення законопроекту щодо реструктуризації заборгованості споживачів за спожиті житлово-комунальні послуги та розвіяли основні міфи. 
 
Про це повідомила пресслужба Міністерства.
 
“Нещодавно у ВРУ народними депутатами було зареєстровано проект ЗУ "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг“, який викликав чималий інтерес у спільноти”, — йдеться у повідомленні.
 
У Мінрегіоні зазначають, що борги створюють нерівні умови для учасників ринку житлово-комунальних послуг та підвищують соціальну напругу в суспільстві.
 
Відтак, законопроектом передбачено:
  • запровадження обов’язкової реструктуризації заборгованості населення (якщо заборгованість перевищує суму, визначену урядом за кожним видом житлово-комунальних послуг, станом на 1 жовтня 2020) терміном до 5 років при умові, що загальна сума платежів не повинна перевищувати 25% доходів для субсидіантів і 20% — для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги;
  • на споживачів, які уклали договір про реструктуризацію заборгованості, поширюється діючий порядок нарахування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг для оплати поточних платежів;
  • запроваджуються певні тимчасові обмеження до боржників з оплати за житлово-комунальні послуги. За рішенням суду може бути обмежено право виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю, полювання;
  • у разі не укладання договору реструктуризації та несплати поточних платежів, заборгованість, що утворилася станом на 1 жовтня 2020, стягується за рішенням суду.
 

“Зокрема, міф, що за борги забиратимуть квартиру... Другий популярний міф — обов’язково забиратимуть 50% заробітної плати. За рішенням суду може бути утримано 50%, але до суду можна і не доходити, а обмежитися договором реструктуризації. Третій міф — у першу чергу постраждають малозабезпечені верстви населення. Не постраждають. Малозабезпечені верстви населення користуються субсидією. Крім того, законопроект передбачає наявність Комісій на місцевому рівні, де розбиратимуться з можливостями оплати послуг та погашенням боргів”, — говориться у повідомлені. 

 
Коментарі (0)