ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУ НКРЕКП заперечили врахування цін вугілля на рівні «Роттердам+» у тарифах на електроенергію

У НКРЕКП заперечили врахування цін вугілля на рівні «Роттердам+» у тарифах на електроенергію

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг спростувала інформацію про врахування поточних цін вугілля на рівні «Роттердам+» в чинних тарифах на електричну енергію.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг спростувала інформацію про врахування поточних цін вугілля на рівні «Роттердам+» в чинних тарифах на електричну енергію.

Про це йдеться у повідомленні УНН з посиланням на прес-службу НКРЕКП.

«... Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), вважає за необхідне: спростувати інформацію про врахування НКРЕКП поточних цін вугілля на рівні «Роттердам+»; наголосити на факті врахування НКРЕКП в діючих тарифах на електроенергію ціни вугілля на граничному рівні 1730 грн/тонну, що суттєво нижче ніж 2500 грн/тонну за поточними котируваннями індексу API2 з урахуванням логістики для забезпечення імпортним вугіллям», — йдеться у повідомленні.

Також у НКРЕКП поінформували про застосування Міністерством енергетики та вугільної промисловості окремого порядку визначення ціни вугілля державними шахтами, яка «базується на котируванні вугільних бірж у Польщі (PSCMI1 та PSCMI2) і відповідає 1700 грн/тонну, що також суттєво нижче ніж 2500 грн/тонну за поточними котируваннями індексу API2 з урахуванням логістики для забезпечення імпортним вугіллям».

Зокрема, у комісії зазначили, що впровадження порядку формування оптової ринкової ціни електричної енергії відбувалось у прозорий та публічний спосіб та дозволило вперше регламентувати порядок її визначення. Також, за інформацією НКРЕКП, це суттєво зменшує обсяг державних дотацій на вугільну галузь, які раніше перевищували 2 млрд доларів США щорічно, та дозволило зменшити оптову ринкову ціну електричної енергії на −10% з 1 січня та ще на −5,8 % з 1 квітня 2017 року.

Нагадаємо, 15 лютого Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що ГПУ перевірить обґрунтованість ціни вугілля.

Як повідомлялося раніше, Україна не може купувати вугілля в Роттердамі через його високу ціну.

 

 
Коментарі (0)