ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024У ПСГ вже достатньо газу для проходження опалювального сезону 2019-2020

У ПСГ вже достатньо газу для проходження опалювального сезону 2019-2020

Керівник Нафтогазу Андрій Коболєв повідомляє, що на початку опалювального сезону рівень газу в сховищах досягне 21 млрд куб.м

Керівник Нафтогазу Андрій Коболєв повідомляє, що на початку опалювального сезону рівень газу в сховищах досягне 21 млрд куб.м. Укртрансгаз завершив всі планові ремонтні роботи на ГТС і в ПСГ.

Крім того, для охорони важливих об'єктів інфраструктури компанія почала використовувати безпілотні літальні апарати.

Проте, процедура анбандлінга ще не завершена.

За словами Коболєва, якщо анбандлінг не відбудуться до кінця року, то Україна в майбутньому зіткнеться з додатковими проблемами. Тому до 1 січня необхідно сформувати незалежного і фінансово стійкого оператора ГТС.

Щоб повноцінно завершити анбандлінг, потрібно встановити на українському газовому ринку європейські стандарти, і не тільки зафіксувати їх в документах, а й виконувати.

В першу чергу, потрібно затвердити Мережеві кодекси згідно з європейським регламентом. Також слід прийняти тарифну методику і методику розподілу потужностей, внести зміни в 40 нормативних актів.

Окремою проблемою є заборгованість теплокомуненерго, оскільки ці підприємства накопичують борги і не мотивовані їх погашати, так як ТКЕ неможливо відключити від газопостачання.

В результаті оператори газорозподільних мереж створюють мільярдні розбалансування, і сукупний борг облгазів вже досяг 38 млрд грн.

Тому Нафтогаз візьме відповідальність за відбір тепловиків, а якщо за підсумками сезону тепловик не розрахується з постачальником, то гроші будуть списані з рахунку місцевого бюджету. Це простимулює місцеві влади, і вони будуть краще контролювати комунальні підприємства.

 

 
Коментарі (0)