ГоловнаНовини ЖКГЖитлоУ Раді планують переглянути податок на оренду нерухомості

У Раді планують переглянути податок на оренду нерухомості

Депутати в «Слугу народу», Ірина Аллахвердиева і Олексій Ковальов, розробили однорядковий законопроект, який передбачає знизити податки з власників за здачу житла в оренду з 18% до 9%

Депутати в «Слугу народу», Ірина Аллахвердиева і Олексій Ковальов, розробили однорядковий законопроект, який передбачає знизити податки з власників за здачу житла в оренду з 18% до 9%. На їхню думку, це може вивести з тіні ринок оренди.

Інше питання полягає в тому, що складно буде пояснити людям, які раніше не платили зовсім нічого, чому тепер вони повинні платити хоч щось. Так, 9% це наполовину менше, ніж 18, але рівно на 9% більше нуля. При тому, що зараз існує практика, коли можна зареєструвати себе як ФОП і платити лише 5%, але, зрозуміло, і це роблять одиниці.

«Власника, який 10 років здає і не платить податки, змусити почати платити дуже складно. Клієнти, які здають в оренду, чесно кажуть, що не готові платити 19,5% податку »- коментує президент Асоціації експертів нерухомості Юрій Піта.

В Асоціації ріелторів говорять, що молоді люди охочіше платять податки, а старші власники квартир намагаються ухилитися від цього. Також там зазначають, що ріелтори пропонують зробити все офіційно і розповідають, чому це вигідніше і чесніше, і часто люди люди погоджуються.

Експерт з «Слуги народу», Дмитро Наталуха, коментує, що тіньовий ринок призводить до колосальних втрат у бюджеті, а також до частих випадків шахрайства через відсутність регуляції. Він з колегами розробив законопроект, який передбачає здачу житла тільки після занесення до спеціального реєстру.

«Найбільше вимог буде до ріелторам: законопроектом передбачено створення єдиної федерації, куди залучать всіх бажаючих ріелторів. Саме ця федерація видаватиме сертифікати, які дадуть можливість працювати на ринку нерухомості. » - коментує експерт.

Також експерти відзначають, що в Україні висока ціна орендного житла, а вихід ринку з тіні може ще підвищити вартість. Наприклад, в Берліні середня вартість житла становить менше 36% від середньої ЗП, а в Україні - понад 100%.

При цьому українці не платять не тільки з податків за оренду. Низький рівень правової свідомості і не кращий стан економіки змушують громадян ухилятися від обов'язків. Маємо ситуацію: поки в Європі, куди ми так прагнемо, вважається ганебним ухилятися від зобов'язань, в Україні, навпаки, це вважається майже правилом.

 

 
Коментарі (0)