ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняУ Росії планують будівництво електростанцій для опріснення води в Криму

У Росії планують будівництво електростанцій для опріснення води в Криму

Російська державна корпорація "Ростех" опрацьовує варіанти будівництва заводів для опріснення морської води в окупованому Криму потужністю 1 млрд кубометрів на рік

 

Російська державна корпорація "Ростех" опрацьовує варіанти будівництва заводів для опріснення морської води в окупованому Криму потужністю 1 млрд кубометрів на рік, але для їх запуску також необхідно буде вирішити проблему енергопостачання.

Як пише Коммерсант, зараз "Ростех" підготував кілька варіантів вирішення проблеми забезпечення окупованих територій водою.

За словами співрозмовників видання, оптимальний варіант включає будівництво до 2030 року дев'яти заводів з опріснення води: чотири з них загальною потужністю 100 млн кубометрів води працюватимуть з використанням термального методу ( "випарювання"), а решта п'ять-методом зворотного осмосу, при якому морська вода проціджується через спеціальну мембрану.

Для їх енергопостачання буде потрібно створити 900 МВт нових потужностей електрогенерації на базі 36 газових турбін.

"Тільки електростанції, за оцінками експертів, можуть обійтися в 78 млрд руб.", - підкреслює газета. Вони також будуть споживати близько 600 млн кубометрів газу на рік.

Співрозмовники видання зазначають, що держкорпорація опрацьовує і інші варіанти, такі як будівництво тільки п'яти заводів по технології зворотного осмосу.

При цьому в "РОСТЕХ" визнають, що будувати термальні, засновані на випаровуванні, заводи, щоб покрити весь дефіцит води, зараз нереально, оскільки для їх харчування знадобиться 9 ГВт нових електричних потужностей, що "видається неймовірним".

Джерела фінансування такого масштабного проекту поки не ясні, зазначає газета.

"Складність в тому, що для створення установок потрібно дороге імпортне обладнання, а регіон знаходиться під списку санкцій тиском", - пояснила віце-президент Центру стратегічних розробок Тетяна Караваєва.

За її словами, в країнах, де застосовується опріснення, воно вирішує точкові завдання і не здатне вирішити проблему водопостачання у великому масштабі.

Нагадаємо, в жовтні 2020 року влада РФ розпорядилися виділити на опріснення води в окупованих Криму і Севастополі 8,2 млрд руб. Крім цього, в 2021 році окупаційна влада влада запланувала побудувати нові мережі для міського водосховища Севастополя, а також завершити будівництво очисних споруд на півдні міста. На це передбачено 9,5 млрд руб. і 8,5 млрд руб. відповідно.

 

 

 
Коментарі (0)