ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУ серпні Уряд перегляне ціни на газ

У серпні Уряд перегляне ціни на газ

Ринкова вартість газу продовжує збільшуватися, а значить, і ціни для населення, якщо уряд їх “відпустить”, злетять ще більше.

Ринкова вартість газу продовжує збільшуватися, а значить, і ціни для населення, якщо уряд їх “відпустить”, злетять ще більше.

З 1 січня 2018 року ціна повинна була зрости на 17 відсотків – до 5776 грн за тис. кубометрів (без ПДВ). Але цього не сталося, оскільки уряд вирішив не змінювати ціну до кінця опалювального сезону.

З 1 квітня тариф повинен був вирости на 62 відсотки від нинішнього рівня і досягти 8030 грн за тис. кубів. Але і це не межа. З 1 жовтня 2018 року було заплановано ще одне підвищення ціни газу – до 8530 грн за тисячу кубометрів. Таким чином, якщо ці плани здійсняться, то загальне зростання тарифу на газ для населення може скласти 73 відсотки.

Однак перегляд газових тарифів відклали до 1 серпня.

“Чергове подорожчання газу для промисловості відіб’ється на цінах товарів і послуг. У собівартості будь-якого товару закладена паливна складова. Найбільш уразливими в цьому випадку є підприємства хімічної галузі, адже 60 відсотків у собівартості їхньої продукції становить газ. Також постраждає виробництво будматеріалів, зокрема цементу, де газ становить 40 відсотків собівартості і металургія від 12 до 15 відсотків собівартості”, – розповів енергетичний експерт Центру світової економіки і міжнародних відносин Валентин Землянський.

“Не виключено, що держава піде вже перевіреним шляхом, поетапно підвищуючи ціну газу для населення”, – повідомив політичний і економічний експерт Валерій Клочок.

За даними моніторингу Household Energy Price Index for Europe, середня ціна в Західній Європі становить 500-1000 євро за тисячу кубометрів. Відповідно, для виконання умови МВФ, ціна на газ для населення в Україні повинна піднятися до європейського рівня.

Експерти підкреслюють, що підвищення тарифів на послуги ЖКГ буде дзеркальним підвищенням тарифу на газ. Крім того, вартість газу безпосередньо впливає на вартість всіх інших енергоносіїв.

 

 
Коментарі (0)