ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаУ сховищі ядерного палива на ЧАЕС почались «гарячі» випробування

У сховищі ядерного палива на ЧАЕС почались «гарячі» випробування

Нове сховище сприятиме перетворенню "Укриття" на екологічно безпечну систему

Чорнобильська АЕС розпочала перевезення відпрацьованого ядерного палива зі сховища СВЯП-1 на СВЯП-2. Про це повідомила пресслужба Державного агентства з управління Зоною відчуження у Фейсбук.

Зазначається, що сьогодні, 10 вересня, на сховище "сухого" типу СВЯП-2 перевезли першу партію з 9 відпрацьованих паливних збірок, які напередодні було завантажено зі сховища "мокрого" типу.

Зокрема, "гарячі" випробування – це процес, який виконуватиметься з реальними відпрацьованими збірками, а не їх імітаторами. Перевезення здійснюється спеціальним вагоном-контейнером, який додатково виконує функцію біологічного захисту персоналу від радіаційного опромінення.

Як повідомили в Держагентстві, на перевезення всього відпрацьованого ядерного палива, яке зараз зберігається у сховищі "мокрого" типу СВЯП-1, потрібно близько десяти років. Операції з тепловидільними збірками включають різку, перепакування, висушування, герметизацію в спеціальному пеналі та подальше горизонтальне розміщення в сухому бетонному модулі для зберігання.

За словами міністра захисту довкілля та природних ресурсів Романа Абрамовського, на перевезення палива чекала як Україна, так і міжнародні партнери, адже це сприяє перетворенню об’єкту "Укриття" на екологічно безпечну систему.

Нагадаємо, нещодавно Чорнобильська атомна електростанція отримала спеціальний дозвіл на "гарячі" випробування СВЯП-2, сховища відпрацьованого ядерного палива. Передбачається, що введення нового сховища дозволить безпечно зберігати відпрацьоване ядерне паливо протягом найближчих 100 років.

 

 
Коментарі (0)